Provincie Overijssel

Bodemkwaliteit

onderzoek geeft duidelijkheid

PROVINCIE



Schone bodem in Overijssel

Op veel plaatsen in Overijssel is de bodem vervuild. Deze vervuiling kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen, planten en dieren. Daarom start de provincie Overijssel met een grootschalig onderzoek naar de mate van vervuiling van 300 locaties in Overijssel. In deze folder krijgt u informatie over het onderzoek en de gevolgen die dit kan hebben.

De bodem in kaart gebracht Het Ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) wil alle mogelijke bodemvervuilingen in Nederland in 2005 in kaart hebben. Dit is nodig om in te kunnen schatten hoeveel geld er nodig is om de bodemvervuiling in Nederland aan te pakken.

De provincie Overijssel gaat in samenwerking met de gemeenten aan de slag om alle mogelijke vervuilde locaties in Overijssel in beeld te krijgen. Hiervoor is in 2001 een historisch onderzoek uitgevoerd. De vraag die hierbij centraal stond is: op welke locaties kan er door activiteiten in het verleden bodemvervuiling ontstaan zijn? Voor dit onderzoek zijn de archieven geraadpleegd en kwamen er ongeveer 6.000 locaties naar voren. Omdat het te duur is alle locaties te onderzoeken, heeft de provincie Overijssel 300 locaties geselecteerd die de komende jaren verder onderzocht worden. Op basis van de resultaten van dit onderzoek, probeert de provincie vervolgens een inschatting te maken van de kwaliteit van de bodem van andere locaties die niet onderzocht worden. De eigenaren en/of gebruikers van de 300 geselecteerde locaties worden over het verdere verloop van deze onderzoeken geïnformeerd door een brief.

De bodem onderzoeken De provincie Overijssel is opdrachtgever en organiseert de uitvoering van de bodemonderzoeken op de 300 locaties. Voor het uitvoeren van de bodemonderzoeken en het veldwerk wordt een adviesbureau ingehuurd. Het adviesbureau voert eerst een uitgebreid historisch onderzoek uit. Hierbij wordt de locatie bezocht en worden de archieven gedetailleerd bekeken. De volgende vragen moet door dit onderzoek beantwoord worden: op welke plaatsen kan de bodem vervuild zijn? Hoe lang hebben activiteiten plaatsgevonden die de bodem mogelijk hebben verontreinigd?Na dit uitge-



breide onderzoek wordt besloten of een bodemonderzoek nodig is, en wat de omvang hiervan is. Het bodemonderzoek wordt door hetzelfde adviesbureau uitgevoerd en bestaat uit het nemen van grondmonsters door middel van boringen. In enkele gevallen worden peilbuizen geplaatst om monsters van het grondwater te nemen. De analyse van deze monsters moet duidelijk maken of de grond vervuild is.

Resultaten van onderzoek Na beoordeling van de onderzoeksresultaten blijkt dus of er bodemverontreiniging aanwezig is of niet. Er zijn drie mogelijkheden: ­ geen verontreiniging gevonden; ­ wel verontreiniging aangetroffen maar, saneren (schoonmaken) is niet nodig; ­ wel verontreiniging aangetroffen en een nader onderzoek is nodig om de omvang van de verontreiniging te bepalen.

Als blijkt dat op een terrein een nader onderzoek uitgevoerd moet worden, wil dat nog niet zeggen dat er ook gesaneerd moet worden. Sanering is noodzakelijk als de vervuiling bepaalde normen (zogenaamde interventiewaarden) overschrijdt én als de verontreiniging risico's oplevert voor de mensen die er wonen of werken, voor de planten en dieren en risico voor verspreiding van de verontreiniging bestaat. Ook wordt er gekeken naar het gebruik van de bodem. Deze overwegingen spelen allemaal voordat besloten wordt of saneren nodig is.

Wie betaalt uiteindelijk een bodemsanering? De regel is: de vervuiler betaalt, dus de veroorzaker van de verontreiniging of de eigenaar van de grond toen de verontreiniging ontstaan is. Vaak is dit niet meer te achterhalen en dan is de vraag wie gaat dit betalen? In de praktijk komt dit neer op de overheid of de huidige eigenaren/gebruikers. In de Wet bodembescherming vindt u de nauwkeurige regelgeving: wanneer is sprake van bodemverontreiniging, wanneer saneren noodzakelijk is en wie hiervoor verantwoordelijk is. De provincie Overijssel doet haar best om in overleg met huidige gebruikers/eigenaren van de grond tot een regeling te komen die zo gunstig mogelijk is voor alle partijen. Hiervoor geldt een nieuw principe: `de vervuiler betaalt en de belanghebbende betaalt mee'.



Meer informatie
Provincie Overijssel Team Bodemsanering
Postbus 10078
8000 GB Zwolle
Telefoon 038 425 15 11
I.Oosterkamp@prv-overijssel.nl www.overijssel.nl

Aan deze folder zijn geen rechten te ontlenen.

Er zijn verschillende redenen om bodemonderzoek te doen. Een bodemonderzoek kan nodig zijn voor een milieuvergunning of een bouwvergunning. Het onderzoek heeft als doel om te kijken of er bodemverontreiniging aanwezig is. Een inventariserend onderzoek is een onderzoek dat uitgevoerd wordt als een vermoeden bestaat dat de bodem mogelijk is verontreinigd. Als de bodem vervuild is kan dit risico's opleveren voor de volksgezondheid, de planten, de dieren en het milieu.