Gemeente Heerenveen

Persberichten

Geen milieuvergunning mogelijk voor dierenopvang 't Heerveld 5-9-2002

Aan dierenopvang 't Heerveld aan de P.G.Otterweg 7 in Luinjeberd kan geen milieuvergunning worden verleend. Burgemeester en wethouders zijn tot die conclusie gekomen gelet op door omwonenden geuite bezwaren en de geldende milieuwetgeving. Het grootste probleem is dat de geluidsnormen gemakkelijk worden overschreden. Dit betekent dat de huidige locatie en de wijze waarop de dierenopvang in de gemeente Heerenveen wordt geregeld ter discussie staan. De stichting Dierenopvang, de vereniging Dierenbescherming Heerenveen e.o. en de Stichting Dierenambulance zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het ontstane probleem. Er waren al plannen om 't Heerveld drastisch aan te passen teneinde onder meer te voldoen aan de nieuwe eisen van het Honden- en Kattenbesluit (waarvoor overigens een overgangstermijn geldt tot 2007). Verdere ontwikkeling van die plannen lijkt op dit moment niet zinvol.

Ter uitvoering van de wettelijke gemeentelijke taak om zwerfdieren op te vangen heeft de gemeente in 1999 een overeenkomst gesloten met de stichting Dierenopvang 't Heerveld. Deze stichting voert sedert 1 januari 2000 op enthousiaste wijze deze taak uit. Ten tijde van de onderhandelingen over het contract was de gemeente in de veronderstelling dat een milieuvergunning voor het dierenopvangcentrum niet nodig was. Naar aanleiding van klachten van omwonenden medio 2000 is die vraag opnieuw onderzocht en bleek die vergunning wel nodig te zijn. Vervolgens is een aanvraagprocedure gestart waarbij diverse geluidsmetingen zijn verricht. Er heeft inmiddels een concept-vergunning ter inzage gelegen, waartegen bedenkingen zijn ingediend door omwonenden.

De dierenopvang is reeds meer dan twintig jaar gevestigd in Luinjeberd. De laatste jaren zijn de activiteiten bij de dierenopvang toegenomen. Ook de komst van de dierenambulance heeft daartoe een steentje bijgedragen. Ofschoon de beheerders van alles hebben geprobeerd om de klachten over overlast zoveel mogelijk tegemoet te komen, is dit kennelijk niet gelukt. In samenwerking met alle betrokkenen zal op korte termijn worden gekeken naar alternatieven en worden bezien hoe overlast zoveel mogelijk kan worden voorkomen.