Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Ministerie van Ministerie van

Buitenlandse Zaken Defensie

Postbus 20061 Postbus 20701

2500 EB 's-Gravenhage 2500 ES 's-Gravenhage

Telefoon 070-3486486 Telefoon 070-3188188

Aan:

de Voorzitter van de

Tweede Kamer der

Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR 's-Gravenhage

I.a.a.:

de Voorzitter van de

Eerste Kamer der

Staten-Generaal

Binnenhof 22

2513 AA 's-Gravenhage

Uw brief Uw kenmerk Ons nummer Datum

DVB/CV-301/02 24 september 2002

Onderwerp: ISAF - mogelijke leidende rol

Zeer geachte Voorzitter,

Zoals bekend maakt de Nederlandse eenheid in de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan deel uit van een breder militair samenwerkingsverband dat door Duitsland wordt geleid. Duitsland heeft Nederland de suggestie gedaan eventueel gezamenlijk de leiding van ISAF over te nemen van Turkije, dat thans de 'lead nation' van deze troepenmacht is. Een dergelijke rol zou leiden tot inzet van delen van het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse legerkorps als ISAF-hoofdkwartier.

Mede in reactie op de brief van de vaste commissies voor Buitenlandse Zaken en Defensie (d.d. 19 september, kenmerk Buza 2002/34) stellen wij u, overeenkomstig de afspraken over de betrokkenheid van het parlement bij de uitzending van militaire eenheden, op de hoogte van het voornemen van het kabinet de haalbaarheid en wenselijkheid van een gezamenlijke Duits-Nederlandse leiding over ISAF, en derhalve de inzet van delen van het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse legerkorps, te onderzoeken.

Zoals in het Toetsingskader wordt gesteld staat deze kennisgeving geheel los van artikel 100 van de Grondwet en behelst zij dus geen beginselbereidheid van het kabinet tot deelneming.

In het kader van dit onderzoek vinden thans op militair-technisch niveau bilaterale gesprekken plaats met het Duitse ministerie van Defensie. Voorts zullen verkennende besprekingen worden gestart met relevante landen en internationale organisaties.

Over de resultaten van dit onderzoek zal het kabinet u zo spoedig mogelijk inlichten.

De Minister van Buitenlandse Zaken De Minister van Defensie

Mr J.G. De Hoop Scheffer Mr A.H. Korthals.

===