---

Ministerie van Defensie



---

foto: Oefening

Duizel in de ban van SFOR-oefening

24-09-2002

In het oosten van de provincie Noord-Brabant is oefening Rhino Preparation haar tweede week ingegaan. Voor de meer dan 1.000 Nederlandse, Bulgaarse en Roemeense militairen die zich voorbereiden op een uitzending naar Bosnië later dit jaar, vormt Rhino Preparation de afsluitende test. Aan de hand van een uitgebreid draaiboek, worden de militairen geconfronteerd met situaties die ze straks ook tegenkomen als lid van de SFOR-vredesmacht. Zoals die ene, vreemde man die maandagavond (23 september) ineens voor de neus van de fuseliers van 1 Mortierpeloton stond in het dorpje Duizel.

In Duizel hebben de militairen tijdens "Rhino Preparation" een basis ingericht. Volgens het draaiboek van de oefening gaat het om Suica, een van de échte SFOR-bases in Bosnië. Iets voor negen uur meldde zich ineens een aangeschoten Bosniër bij de poort van de basis. Hij heeft geheime informatie maar wil daar wel iets voor terug, zo vertelt hij de twee fuseliers die op wacht staan. "I want to be otherwise than here", roept hij in gebroken Engels. Gevolgd door een flinke slok bier. De fuseliers aan de poort reageren meteen. Ze laten een collega alles wat deze man zegt notuleren. "I have got important information," herhaalt hij keer op keer. Gevolgd door de woorden "I want to speak with the IPTF." Naarmate de fuseliers meer vragen aan de Bosniër stellen, worden zijn antwoorden specifieker. Al snel is duidelijk dat hij informatie kwijt wil over een munitiedepot. Hiervoor wil hij wel iets terug. "I want to trade something in return, food and drink."

"I don't fuck SFOR, SFOR is good. People are watching me," probeert hij de fuseliers te lijmen. Zijn handen beginnen steeds meer te bibberen bij iedere trek die hij neemt van zijn sigaret. Dat hij geen onzin staat te verkopen, wordt al snel duidelijk. Heel langzaam rijdt een auto langs de poort van het kamp. Ter hoogte van de aangeschoten Bosniër kijkt de bestuurder hem aan en stampt vervolgens hard op het gas. De basecommandant, eerste luitenant Beumer, komt er bij. Na de situatie te hebben bestudeerd en er met de Bosniër enige zinnen over te wisselen, verzoekt hij de fuseliers om door te vragen. Zelf loopt hij naar de radio en zoekt contact met het hoofdkwartier in Bugojno (tijdens Rhino Preparation gelegen op de vliegbasis Eindhoven). Al snel is duidelijk dat hij van hen weinig medewerking kan verwachten. Zij weten dat het een incident is dat in het draaiboek van de oefening staat waarbij het de bedoeling is dat de fuseliers er zelf uit komen. De basecommandant denkt na en maakt zijn mensen duidelijk dat hij de man aan de poort niet gelooft. "Ik wil geen schurk op mijn base. En ik ben zeker niet van plan om hem eten te geven", vervolgt hij. Na meer informatie van deze vage man, besluit Beumer hem door te sturen naar de civiele politie. De Bosniër druipt af, nagekeken door de fuseliers aan de poort. Maar al snel is hij terug en loopt zelfs de base op. In één keer verandert zijn slecht Engels in verstaanbaar Nederlands want sergeant Roeleveld heeft zijn rol als Bosniër goed gespeeld. "Als ik had gewild had ik Kroatisch of Servisch gesproken, maar dan waren ze er helemaal niet uitgekomen." Wanneer hij luitenant Beumer nogmaals tegenkomt is het ontvangst hartelijker dan eerder aan de poort. Wellicht heeft hij alsnog wat eten en drinken gekregen. (fotos: Koninklijke Landmacht)
foto: Oefening