GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 24 september 2002 15:42
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Arme gemeenten dupe van afschaffing OZB?

(24 september 2002)

Kamervraag
Schriftelijke vragen van de leden Van Gent en Vendrik (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Financiën.


1) Heeft u kennis genomen van het recente onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de financiële gevolgen voor gemeenten van de afschaffing van de onroerend zaakbelasting?


2) Wat is uw reactie op de bevinding, dat de afschaffing van de OZB en de voorziene compensatie via de algemene uitkering aan gemeenten ertoe zal leiden dat sommige (rijke) gemeenten als Laren, Wassenaar en Bussum hiervan sterk profiteren en andere (grote) gemeenten als Leiden, Nijmegen en Arnhem er fors op achteruit gaan?


3) Deelt u onze mening dat deze gevolgen onaanvaardbaar zijn, omdat grotere gemeentes enerzijds geen cent kunnen missen in verband met de problematiek van de grote steden en anderzijds relatief veel lage inkomensgroepen onder hun bevolking tellen, die grote problemen zullen ondervinden indien specifieke lokale lasten sterk zullen stijgen?

4) Zijn de uitkomsten van dit onderzoek voor u aanleiding de afschaffing van de OZB te heroverwegen? Zo nee, waarom niet?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -