Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis wil kwaliteitssprong in nieuwbouw afdwingen

Een ruimer en beter huis voor dezelfde prijs

De Vereniging Eigen Huis dringt er in een brief aan minister Kamp van VROM op aan maatregelen te nemen waardoor een kwaliteitssprong bij nieuwbouwwoningen van 15% mogelijk is, zonder dat dit leidt tot een verhoging van de koopprijzen.

Zowel uit rapportages over de prijs/kwaliteitsverhouding van VINEX-woningen als uit verklaringen van ondervraagden in de bouwenquête blijkt dat er sprake is van extreem hoge winsten in de woningbouw. Daarnaast is er een klimaat van onderlinge afspraken om de markt te verdelen en de concurrentie te beperken. Degenen die bij de start van de bebouwing van de VINEX-locaties de grond of de daarvan afgeleide bouwrechten in bezit hadden, hebben optimaal kunnen profiteren van de prijsstijgingen. Grondbedrijven, projectontwikkelaars en ontwikkelende corporaties hebben deze schaarstepremie volledig geïncasseerd. Al in juni 2000 heeft het ministerie van VROM berekend dat op deze manier kopers van nieuwbouwhuizen gemiddeld 11% meer betaalden dan gerechtvaardigd is op basis van de geleverde kwaliteit. De prijs die de consument voor een nieuwbouwwoning moest betalen kwam daardoor steeds verder af te staan van de werkelijke grond- en bouwkosten.

Omdat er in de afgelopen jaren meer nieuwbouwwoningen in de duurdere sector zijn gebouwd, en de marges voor het grondbedrijf en de ontwikkelaar hier hoger zijn, is de verhouding tussen de koopprijs en de aangeboden kwaliteit nog verder verstoord. De Vereniging Eigen Huis stelt daarom dat kopers gemiddeld 15% meer woonkwaliteit hadden kunnen krijgen als er een andere grondpolitiek zou zijn gevoerd. De Vereniging Eigen Huis pleit, gezien de behoefte aan kwalitatief betere woningen, niet voor het bouwen van meer eenvoudige woningen in het lagere prijssegment, maar voor extra investeringen in de kwaliteit van het midden- en hogere marktsegment. Het resultaat van deze kwaliteitssprong zal zijn dat de verkopen van die woningen aantrekken en de doorstroming wordt bevorderd. In de brief aan de minister noemt de Vereniging Eigen Huis twee maatregelen die de overheid zou moeten nemen om de bestaande, ongewenste situatie te veranderen.

Nationale Grondbank voorkomt speculatie
De eerste maatregel is het oprichten van een Nationale Grondbank door het Rijk die speculatie in de toekomst, bij het aanwijzen van nieuwe, grootschalige bouwlocaties moet voorkomen. Het oprichten van een grondbank kan een belangrijke bijdrage leveren aan een transparant en kostprijsgerelateerd gronduitgiftebeleid. De grondbank zou via een voorkeursrecht toekomstige bouwlocaties kunnen verwerven en vervolgens een rol kunnen spelen bij de uitgifte aan ontwikkelaars, bouwondernemers en woningcorporaties. Speculatie en prijsopdrijving zijn dan niet langer mogelijk. Dit zal leiden tot aanmerkelijk lagere grondkosten.

Bevorderen concurrentie en zeggenschap van kopers Om te waarborgen dat een nieuw gronduitgiftebeleid uiteindelijk leidt tot een kwaliteitssprong in de woningbouw moet een nieuwbouwwijk per deelgebied of woningtype worden aanbesteed bij geïnteresseerde ontwikkelaars of bouwondernemers. Toekomstige bewoners, bijgestaan door deskundigen, moeten door de gemeente worden betrokken bij de uiteindelijke selectie van de ondernemer die de beste kwaliteit biedt binnen het vastgestelde prijskader. De geselecteerde ondernemer krijgt de bouwclaim, de consument betaalt niet meer dan de grondprijs die vooraf door de grondbank is vastgesteld.

Lees de brief van de Vereniging Eigen Huis aan minister Kamp van ministerie van Volkshuisvesting

Voor meer informatie bel afdeling Perszaken en voorlichting (033) 450 75 02