Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 24/09/2002


---

VU, ISS en WUR starten samen een Master-studie
Nieuwe opleiding ontwikkelingseconomie

Drie instellingen voor academisch onderwijs bieden samen een nieuwe Master-opleiding in ontwikkelingseconomie aan. Het Institute of Social Studies in Den Haag, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Wageningen Universiteit gaven maandag 23 september het officiële startschot.

Het eenjarige Engelstalige studieprogramma sluit aan bij de actuele discussies over armoede in de wereld en de rol van de internationale gemeenschap. Het richt zich op studenten met tenminste een Bachelor-graad in economie of verwante discipline. Na de nieuwe opleiding zijn de afgestudeerden klaar voor een baan bij de overheid om zo deel te nemen aan de actuele internationale discussies over ontwikkelingseconomie. Ook bij internationale organisaties en bedrijven kunnen ze aan de slag, en ook promotieonderzoek is goed mogelijk.

Binnen de opleiding ligt de aandacht op micro-economie en econometrie, waarmee het belang van empirisch onderzoek op het niveau van bedrijven en huishoudens wordt onderstreept. Hiermee sluit het aan bij een internationale trend binnen het ontwikkelingseconomisch onderzoek. Na een basisgedeelte met bovendien macro- en internationale economie kunnen studenten kiezen uit specialisatievakken, waaronder armoedevraagstukken, marktwerking of internationale financiën. Een thesis (is dat hetzelfde als een scriptie?) completeert het programma, dat in totaal 45 studiepunten (65 ECTS punten) telt.

Het samenwerkingsverband brengt drie instellingen van verschillend pluimage bij elkaar. Het ISS viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag als instelling voor internationaal onderwijs, Wageningen universiteit heeft landbouw, voedsel en natuur als aandachtsveld, terwijl de VU een brede universiteit is. Binnen de instellingen zijn de groepen die zich richten op de economie van ontwikkelingslanden verantwoordelijk voor de nieuwe opleiding.