European Commission

IP/02/1358

Brussel, 24 september 2002

GALILEO : de Commissie stelt een definitie van de diensten en een koers voor de onderhandelingen met de derde landen voor

Zes maanden nadat de Ministerraad GALILEO, het Europese project voor radionavigatie per satelliet, definitief heeft opgestart, vervolgt de Europese Commissie de ontwikkeling van dit eerste grote programma dat de Europese Unie en het Europese Ruimtevaartagentschap bij elkaar brengt. De Commissie heeft vandaag een mededeling aangenomen over de voortgang ervan waarin zij met name de verschillende door GALILEO aangeboden diensten, veiligheidsvraagstukken, de betrekkingen met de Verenigde Staten en de internationale samenwerking met de andere derde landen behandelt. "Door de nodige middelen vrij te maken heeft de Raad van Ministers op 26 maart 2002 duidelijk de vastberadenheid van de Europese Unie getoond om zich de eerstvolgende jaren uit te rusten met een compleet en autonoom systeem voor radionavigatie per satelliet" verklaarde Loyola de Palacio, ondervoorzitster belast met Vervoer en Energie. "De vandaag aangenomen mededeling vormt een eerste etapperapport van de voortgang naar het in dienst stellen van Galileo tegen het jaar 2008".

In de vandaag aangenomen mededeling wordt een stand van zaken opgemaakt betreffende meerdere belangrijke aspecten van de ontwikkeling van het programma Galileo.
De definitie van de diensten en van het frequentieplan

De definitie van de diensten en het frequentieplan is primordiaal om in de beste omstandigheden de volgende Mondiale Radiocommunicatieconferentie voor te bereiden die plaatsvindt in juli 2003. Met elk van de door GALILEO aangeboden diensten corresponderen immers signalen die gebruik maken van een of meerdere frequentiebanden met welbepaalde kenmerken.

GALILEO zal meerdere dienstniveaus met open of min of meer beperkte toegang aanbieden:

* Een open en gratis basisdienst, bestemd met name voor toepassingen "voor het grote publiek" en diensten van algemeen belang. Deze dienst is vergelijkbaar met die welke wordt aangeboden door het Amerikaanse GPS, die gratis is voor dergelijke toepassingen, maar met een verbeterde kwaliteit en betrouwbaarheid;
* Een commerciële dienst die de ontwikkeling van toepassingen voor professionele doeleinden mogelijk maakt en met het oog daarop hogere prestaties levert dan de basisdienst, vooral in termen van dienstzekerheid;

* Een dienst "beveiliging van mensenlevens"("Safety of Life") van zeer hoge kwaliteit en integriteit voor toepassingen waarbij mensenlevens op het spel staan, zoals in de luchtvaart of zeevaart;

* Een opsporings- en reddingsdienst bedoeld om de bestaande hulpverleningssystemen in geval van nood en redding merkbaar te verbeteren;

* Een publiek gereguleerde dienst ("Public Regulated Service» of PRS) versleuteld en resistent tegen storingen en interferenties, voornamelijk gereserveerd voor de behoeften van publieke instellingen inzake civiele bescherming, nationale veiligheid en rechtshandhaving die absolute bescherming vereisen.

De beveiliging

De beveiligingsraad die belast is met de behandeling van beveiligingsvraagstukken betreffende het GALILEO-systeem is zijn werkzaamheden begonnen. De opdrachten van deze raad zijn de volgende:
* Definitie van de technische specificiteiten van het systeem gerelateerd aan beveiliging (cryptologie, enz.);
* Bijstaan van de Commissie bij haar onderhandelingen met de derde landen, in het bijzonder over de kwestie van de verdeling van de frequenties met de Verenigde Staten;

* Deelnemen aan de uitwerking van het voorstel over de toekomstige beveiligingsstructuur voor de begeleiding van de operationele activiteiten van GALILEO.

De betrekkingen met derde landen

GALILEO is een mondiaal systeem. Het dient dus ten dienste te staan van de mondiale gebruikers en bij de stationering ervan moet een ruime plaats ingeruimd worden aan internationale samenwerking. Internationale samenwerking zal het immers mogelijk maken maximaal profijt uit het GALILEO-programma te halen: deze zou moeten bijdragen aan het versterken van de Europese knowhow en het ontwikkelen van de markt voor radionavigatie per satelliet in de derde landen (grondapparatuur en applicaties).

* betrekkingen met de Verenigde Staten

De internationale samenwerking berust met name op de interoperabiliteit van GALILEO met de bestaande Amerikaanse en Russische systemen om elke gebruiker in staat te stellen met dezelfde ontvanger de signalen te ontvangen van de verschillende systemen. In deze context komen de de onderhandelingen met de Verenigde Staten in een beslissende fase en de beveiligingskwesties betreffende de modaliteiten voor het gebruik of het onderbreken van de signalen bij crisis werden aangesneden tijdens de laatste vergaderingen met de Amerikaanse autoriteiten.

* betrekkingen met de derde landen

De Commissie stelt tenslotte in haar mededeling beleidsvoornemens voor betreffende de samenwerking met tal van derde landen. De beoogde vormen van associatie gaan van wetenschappelijke en technische samenwerking tot volledige deelname aan de gemeenschappelijke onderneming, die belast is met het tot een goed einde brengen van de ontwikkelingfase en het voorbereiden van de verdere fases van het programma. Er zijn reeds tal van projecten opgestart om applicaties te ontwikkelen voor satellietradionavigatie in het Middellandse-Zeegebied, in Latijns-Amerika en in de landen die kandidaat zijn voor toetreding. Acties worden bovendien opgestart met China, Canada, Australië, Japan, Oekraïne, en India.

Pro memorie:

GALILEO zal elke gebruiker in staat stellen op elk moment uiterst nauwkeurig zijn positie in tijd en ruimte te bepalen: de toepassingen hiervan in het dagelijks leven zijn legio. Zij lopen uiteen van radionavigatie voor de eigen auto tot verkeersveiligheid en hebben daarbij een uitstraling op diverse commerciële activiteiten (bankwezen, geologie, openbare werken, energie, enz.). Deze speerpunttechnologie vertegenwoordigt een cruciale inzet in technologische, economische en strategische termen voor de toekomst van Europa.

Bijkomende informatie is beschikbaar op:

http://europa.eu.int/comm/energy_transport/en/gal_en.html