Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER MIEKE VOGELS VLAAMS

MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID, GELIJKE KANSEN en ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 24 september 2002

Zorgkassen: Oppositielid Sonja Becq slaat de bal mis

Minister van Welzijn, Gezondheid, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking, Mieke Vogels, reageert verbaasd op de uitlatingen van oppositielid Sonja Becq over de financiële situatie van de zorgkassen.

Ten onrechte stelt Becq dat bepaalde zorgkassen geld over houden doordat ze minder premies moeten uitbetalen dan dat ze ledenbijdragen krijgen. Het oppositielid wekt verkeerdelijk de indruk dat zorgkassen winst maken op kap van de burger en zwaar zorgbehoevenden.

Het is wel zo dat er op dit ogenblik zorgkassen zijn die minder moeten uitbetalen dan anderen en daarom een overschot opbouwen, maar met de zorgkassen is in het verleden al afgesproken dat er een verrekening komt in maart volgend jaar. Zij die teveel hebben, storten dat bedrag terug naar het zorgfonds. Zij die tekort hebben, krijgen geld bij. Sowieso krijgen de zorgkassen die meer moeten uitbetalen dan dat ze minder krijgen, nu al voorschotten om dat tekort bij te passen.

De zorgkassen zullen over voldoende middelen beschikken om aan alle aanvragen voor tenlastenneming te voldoen, aangezien alle uitgaven volledig worden gesubsidieerd door het Vlaams Zorgfonds. Deze zomer werd nog een correctie doorgevoerd waardoor de middelen van de zorgkassen verzekerd zijn.

Dit antwoord is ook meegedeeld aan Sonja Becq op een schriftelijke vraag.

Over de administratieve werkingskosten, wat op zich niets te maken heeft met de financieringsstromen van premies en bijdragen, wordt eerstdaags samen gezeten met de zorgkassen om te kijken of daar bijsturingen nodig zijn.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be
www.miekevogels.be