Gemeente Son en Breugel


Pas in 2003 besluit over nieuwe hal
25-09-2002
De Apollohal in Son wordt definitief gesloopt en niet gerenoveerd. De sporthal gaat pas tegen de vlakte als er een nieuwe staat. Waar die komt en hoe deze accommodatie eruit komt te zien, is echter nog de grote vraag. Het zal nog een aantal jaren duren voordat de gemeente een nieuwe sporthal rijker is.

Dat blijkt uit de 'voortgangsnotitie binnensportaccommodatie in de kern Son' die onlangs door het college is vastgesteld. Het stuk komt in de commissie Burgerzaken. In de notitie staan onder meer de eerste ideeën van het nieuwe college rondom een nieuwe sporthal. Het college van Dorpsbelang, CDA en PvdA/GL voelt veel voor een bundeling van sportaccommodaties voor zowel de binnen- als buitensport op het sportpark Gentiaan in Son, zo blijkt uit de notitie. De nieuw te bouwen hal kan wellicht worden geïntegreerd met de bestaande accommodaties voor tennis, hockey en cricket, zo stellen B en W. Daarnaast overweegt het college de locatie Europalaan van de tennisvereniging Son en Breugel naar de Gentiaan te halen. B en W willen tevens onderzoeken of particulieren een deel van de exploitatie van de nieuwe hal voor hun rekening kunnen nemen. Toch blijft ook de bouw van een - losse - nieuwe sporthal op het sportpark Gentiaan in beeld, zo blijkt verder uit de notitie. Als hiervoor wordt gekozen, wordt het wel een soberder hal dan waar het vorige college op afkoerste. Ook moet worden bekeken of het alsnog mogelijk is meerdere bouwers een prijsopgaaf te laten doen.

Burgers
De beslissing over een nieuwe sporthal, in welke vorm dan ook, wordt op zijn vroegst in de loop van volgend jaar genomen. Eerst moet Son en Breugel een strategische visie maken. Politiek, burgers en maatschappelijke groeperingen gaan begin volgend jaar samen aan de slag om de contouren aan te geven voor wonen, werken en welzijn tot 2015. De ruimtelijke invulling van het dorp, en daarmee de plek voor een nieuwe sporthal, zal daar een belangrijk onderdeel van vormen. Nu het nieuwe college voorlopig nog geen knoop wil doorhakken over de bouw van een nieuwe sporthal, zal er meer geld dan verwacht in de Apollohal moeten worden gestopt. De hal moet immers jaren langer mee dan waar tot eind januari rekening mee werd gehouden. Eind januari zou de finale beslissing vallen over de bouw van een nieuwe sporthal in de Gentiaan voor een bedrag van 3,5 miljoen euro. Het collegevoorstel werd toen echter door de gemeenteraad verworpen, waarbij de tegenstem van coalitiepartner CDA het einde van de coalitie betekende. Dorpsbelang en PvdA waren in de vorige raadsperiode al tegen de bouw van de dure sporthal. Het CDA had op het laatste moment met name bezwaar tegen het feit dat er slechts één offerte voor de realisatie van de hal was gevraagd.

Uit: Eindhovens Dagblad, 25 september 2002