Provincie Noord-Holland

Datum 24-9-2002 13:39:00

Onderwerp Ruim 9,4 miljoen voor nieuwe projecten in de Groene Long

Karin van Hoof
Er wordt nu echt werk gemaakt van het behouden en versterken van het landschap van De Groene Long, de regio tussen Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar en Hoorn. Meer dan 30 nieuwe projecten voor een totaalbedrag van 9.459.170,- zijn goedgekeurd door de programmacommissie De Groene Long.
Er wordt nu echt werk gemaakt van het behouden en versterken van het landschap van De Groene Long, de regio tussen Amsterdam, Zaanstad, Alkmaar en Hoorn. Meer dan 30 nieuwe projecten voor een totaalbedrag van 9.459.170,- zijn goedgekeurd door de programmacommissie De Groene Long.

De projecten zijn inhoudelijk zeer divers, er zitten grote en kleine projecten bij en ze komen van allerlei organisaties uit de regio. Enkele voorbeelden: grondige sanering van het natuurgebied Ilperveld (uniek in Nederland), gastvrij op de boerderij (zorgboerderijen voor ouderen), het creëren van nieuwe afzetmogelijkheden van streekproducten, het inrichten van een educatieve waterspeelplaats bij de Poelboerderij, het aanleggen van een fietspad tussen de Vrouwenweg en Mijzerweg in de Beemster en het aanleggen van een fruitrassen collectietuin.

De Groene Long
Het gebiedsprogramma Noord-Holland Midden is gericht op het behouden en versterken van het bijzondere cultuurlandschap van deze regio. Een achttal investeerders heeft op 7 november 2001 besloten gezamenlijk een impuls te geven aan het uitvoeren van het beleid in deze regio. De Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam (Centraal en Stadsdeel Noord), gemeente Zaanstad, Intergemeentelijke Samenwerkingsverband Waterland, waterschap Het Lange Rond, waterschap De Waterlanden en Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier zijn de investeerders en vormen samen de Programmacommissie De Groene Long. Naast hun investeringen wordt gebruik gemaakt van regelingen van het Rijk en de Europese Unie. Zij hebben gekozen voor 10 duidelijke speerpunten, waarop projecten worden gezocht. Dat varieert van "het organiseren van een samenhangend recreatief/toeristisch netwerk" en "het stimuleren van gecertificeerde en streekgebonden productie en vermartkting"tot "het verbeteren van de waterkwaliteit schoon water". Voor het ondersteunen van projectindieners met onder andere inhoudelijke kennis en subsidiemogelijkheden is een speciaal programmabureau De Groene Long opgericht in Purmerend. Iedereen die een project wil starten kan hier binnenlopen om advies te krijgen over kansrijkheid. De volgende ronde voor het indienen van projecten loopt tot 1 maart 2003.

Bijlage: overzicht nieuwe projecten met toelichting

Meer informatie op www.degroenelong.nl of bij Karin van Hoof van Programmabureau De Groene Long tel. 0299-480142 of karin.van.hoof@degroenelong.nl Programmabureau De Groene Long, Emmakade 4 in Purmerend

Nieuwe projecten gebiedsprogramma Noord-Holland Midden Totaal bedrag projectenkosten van de nieuw toegewezen projecten, inclusief eigen bijdrage van de indieners: 9.459.170,- (onder voorbehoud van goedkeuring van enkele projecten door Provinciale Staten, Rijk en EU)

Beemster lusthof op de kaart 44.000,-
Ontwikkelen plan van aanpak om streekeigen producten uit de Beemster een betere plaats op de markt krijgen. Onderzoek naar afzetkanalen, keurmerk, verbeteren logistiek, ontwikkelen kwaliteitseisen, producten op menukaarten restaurants, ontwikkelen marketingstrategie e.d.

Afmestbedrijf 6.000,-
Knelpunt voor vleesboeren in Veenweidegebieden zijn de schrale weiden, met een lage voedingswaarde. De afgeleverde koeien zijn dan relatief mager, met een beduidend lagere opbrengst. Een afmestbedrijf zou hier een oplossing voor kunnen bieden, ten behoeve van de inkomenspositie van de boeren in de Veenweidegebieden.

Diepvrieslijn 29.700,-
Studie om de gewonere kwaliteit rundvlees van biologische koeien te vermarkten via een diepvrieslijn biologisch rundvlees, waarbij diep gevroren pakketten vanuit het koelhuis direct worden verkocht aan de consument.

Dienstencentrum de groene hoed 35.000,-
Ondersteunen van het initiatief van het dienstencentrum dat coördinatie van streekeigen producten, zorglandbouw, kleinschalige demonstraties en aanbod van boerenarrangementen op zich wil nemen. De ondersteuning richt zich op het ontwikkelen van een communicatiestrategie t.b.v. het draagvlak voor de ideeën en het opstellen van een stappenplan om het traject tot een dienstencentrum te formuleren.

Gastvrij op de boerderij 58.710,-
Realiseren van 8- 10 zorgboerderijen in het landelijk gebied (Beemster, Schermer, Graft-De Rijp) voor dag(deel)besteding 65+ ers. Vinden van structurele financiering voor minder zorgbehoevende ouderen, de stap naar zorgboerderij makkelijker maken door met 65 + ers zonder zware zorgtaak te beginnen.

Verkenning leveren groene diensten aan gemeenten 49.000,- Verkenning naar de mogelijkheden voor agrariërs om groene diensten te leveren aan gemeenten. In eerste instantie wordt gedacht aan berm- en dijkbeheer en humest verwerking.

Baggerboeren 47.250,-
Met een baggerpomp kan fijne, zwevende bagger uit sloten worden opgezogen en verspreidt over het land. De baggerpompen zorgen er voor dat de boerensloten geleidelijk weer op diepte komen, een voorwaarde voor een levende boerensloot. Dit project richt zich erop hoe het gebruik van de baggerpomp door boeren op grotere schaal kan worden toegepast.

Film over agrarisch natuurbeheer in waterland 75.000,- Film maken over karakteristieke open veenweidegebied en de rol die de boer hierin speelt. Verder over het werk van de agrarische natuurvereniging, weidevogelbescherming e.d. Film is bedoeld voor TV, infomarkten, workshops, bezoekboerderijen e.d.

Opvang wintergasten waterland 2002-2004 45.000,- Beheersexperiment waarbij gedurende twee winters bepaalde boeren een vergoeding krijgen om ganzen rust en voedsel te bieden met als doel de schade in het omliggende agrarische land te beperken.

Recreatief transferium Volendammerweg 50.000,-
Het betreft een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van een recreatief toeristisch knooppunt in een deel van de waterlandzoom door het stadsdeel Amsterdam-Noord aangeduid als Noorderstrook.

Vogelkijkhut Schaalsmeer 10.000,-
Nabij de boerderij van natuurmonumenten in de Schaalsmeer is een terreintje wat druk bezocht wordt door allerlei vogels, gevolg is dat de locatie veel vogelaars aantrekt. Natuurmonumenten zou daarom een vogelkijkhut willen plaatsen.

Fietspad Noorddijk 305.000,-
Een fietspad tussen Vrouwenweg en Mijzerweg, verhoogt de kwaliteit van de fietsroutes in de Beemster.

Fort Neckerweg 12.495,-
Een haalbaarheidsonderzoek over de mogelijkheden wat met het fort te doen. We denken dan aan mogelijkheden op gebied van recreatie, toerisme, cultuurhistorie, dienst verlening en kantoormogelijkheden.

Genieten van het boerenland 77.500,-
Het aantrekken van een recreatieconsulent die samen met de leden projecten moet gaan opstarten die een verbreding in de huidige agrarische bedrijfsvoering moeten gaan bewerkstelligen. Vooral op het gebied van recreatie, toerisme en groene diensten. De projecten zullen dan weer via de Groene Long gaan lopen.

Waterspeelplaats Poelboerderij 55.000,-
Een waterspeelobject gesitueerd in het veenweidenpark naast bezoekerscentrum de Poelboerderij. Via een weidemolen, verloopbakken en sluisdeuren zal de waterhuishouding van het Wormer-en Jisperveld en het buiten water in beeld worden gebracht.

Molen Etersheim 200.000,-
De molen in de Etersheimer Braak wordt op dit moment gerestaureerd. Gelijktijdig met deze restauratie wordt een bezoekerscentrum gebouwd met de bedoeling om hierin tentoonstellingen te organiseren. Voor dit bezoekerscentrum dient een parkeerplaats te worden gebouwd om de bezoekers te ontvangen. Voor de aanleg van de parkeerplaats is subsidie aangevraagd.

Agrarische ontsluiting Varkensland 170.000,-
Het voorstel behelst het aanbrengen van 2 bruggen. Hierdoor ontstaat een aaneengesloten weide perceel van circa 20 hectare, waarmee het duurzaam voortbestaan van het agrarisch beheer op de reservaatgronden ook op lange termijn veilig gesteld wordt. De hoogte van de bruggen staat diverse vormen van recreatie als varen en schaatsen niet in de weg.

Herstel Molengang Wijde Wormer 33.000,-
Het project is gericht op herstel van de molengang (zonder molens) in de maaltocht van de polder de Wijde Wormer. Daarnaast zullen ter plekke natuurvriendelijke oevers worden aangelegd.

Biotoopherstel Ilperveld 1.300.000,-
Het herstel van de habitat voor de roerdomp, grutto en smient. De pitrus (een plantje) wordt bestreden en verzuurde graslanden worden bekalkt.

Ilperveld Integraal (deelsanering) 4.000.000,-
In dit deelproject worden voormalige vuilstorten afgedekt met bagger. Doel is de terreinen uiteindelijk weer geschikt ter maken voor natuur.

Baggerplan Kalverpolder 350.000,-
Het project is een uitgebreid baggerplan van Waterschap De Waterlanden, waarin specifiek meer bagger wordt verwijderd door rekening te houden met recreatiebelangen en overwinteringplekken voor vissen.

Onderhoud en inrichtingsplan Schermerboezem 60.000,- Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier wil komen tot een optimaal inrichting- en onderhoudsplan van de Schermerboezem. In het plan worden de verschillende functies van het boezemwater en de bijbehorende eisen geïntegreerd.

Wormer- en Jisperwater 170.000,-
Het project heeft tot doel om het waterbeheer af te stemmen op de natuurdoelen met aandacht voor de in liggende en omringende agrarische gebieden. De eerste stap is het opstellen van een gezamenlijk streef- c.q. wensbeeld voor het gebied van Wormer, Jisp en Neck met de betrokken beheerders. Vervolgens het opstellen van een concreet uitvoeringsprogramma.

Paddentunnels Beverwijkse straatweg 109.725,-
De Beverwijkstraatweg vormt een belemmering voor amfibieën die vanuit het duin naar de polder willen om zich voort te planten, maar ook voor kleine zoogdieren. Met dit project worden op vier plaatsen in de gemeente Castricum paddentunnels worden gerealiseerd om faunapassage van de weg mogelijk te maken

Landschapselementen waterland 59.425,-
Het aanbrengen van natuurvriendelijke oevers en rietsingels.

Groene driehoek Assum 870.000,-
Gemeente Uitgeest realiseert een nieuwe woonwijk Assum. Deze woonwijk krijgt een afronding naar het landelijk gebied in de vorm van een grote groene driehoek die bestemd is voor recreatie, natuur en waterbeheersing. Het gaat om aankoop van 9 ha grond en inrichting t.b.v. ecologische verbindingszone en recreatie (m.n. wandelpaden).

Verbetering waterbeheersing Uitgeest 970.000,-
Het project is een onderdeel van een groter project dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de gemeente Uitgeest onder de noemer "Groene driehoek Assum". Het project is gericht op zowel natuur als recreatie en hoopt door koppelingen en integratie een optimale inrichting te realiseren.

Herstel beplanting Forten Stelling van Amsterdam 100.000,- Project heeft als resultaat het herstellen van de oorspronkelijke beplanting van drie forten. (Zuidwijkermeer, Veldhuis en Krommeniedijk) Het doel is meerledig: 1)behoud van de bouwkundige staat van de forten (geldt vooral voor Zuidwijkermeer) en 2) het herstel van het landschap en de zichtbaarheid van de forten (schootsvelden etc). Daarnaast heeft het een (kleine) link met natuur, immers vooral bij Zuidwijkermeer (brak water) is een bijzondere fauna aanwezig, die dreigt overwoekerd te raken.

Collectietuin fruitrassen 17.500,-
Project heeft een tuin met oude fruitrassen als resultaat. Deze wordt gebruikt als een soort genenbank van entmateriaal voor het behoud van de oude fruitrassen. De tuin wordt aangelegd aan de Middenweg in de Beemster. De initiatiefnemers (de pomologische vereniging) zijn daarin de adviseurs voor particulieren en anderen om hun oude fruitrassen te bewaren en te onderhouden. Project moet worden gezien in samenhang met de inventarisatie van fruitrassen.

Sluipgang Fort Spijkerboor 25.300,-
Project heeft als doel het herstellen van de sluipgang vanaf het NH-kanaal. Het betreft het aanplanten van een lange bomenrij aan de onderkant van de Zuid dijk. Het project laat de werking van de stelling van Amsterdam zien en draagt meteen bij aan de ecologische verbindingszone

Onderzoek naar de gedekte kapbergen
25.800,-
Dit is een bouwhistorisch onderzoek naar gedekte kapbergen. Het doel is om een uitgebreide documentatie over de staat, de oorsprong etc. deze kapbergen uiteindelijk op een monumentenlijst te plaatsen en daarmee voor sloop te behoeden.

Landschapelementen waterland 68.765,-
Project heeft als doel a) het herstellen cq het aanbrengen van gebiedseigen erfbeplanting b) het aanbrengen van natuurvriendelijke oevers en rietsingels. (in de interventie 8) De Natuurvereniging Waterland organiseert en verzamelt deelnemers (50 individuele boeren).