Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

24-09-2002
Vragenlijst over leefbaarheid voor 3000 inwoners in de gemeente Eersel

Wethouder J. Versmissen-Adriaans:
"Resultaten basis voor kernenbeleid en woonvisie"

Het gemeentebestuur van Eersel wil het beleid dat ze maakt en uitvoert, veel meer gaan afstemmen op wensen, behoeften en mogelijkheden van de inwoners van de 6 verschillende kerkdorpen. Meer maatwerk. Dat is het uitgangspunt van het kernenbeleid. Onmisbaar onderdeel in het kernenbeleid is goede informatie over hoe de burgers van elk kerkdorp de leefbaarheid in de eigen kern ervaren. Onder leefbaarheid wordt verstaan de kwaliteit van de woon- en leefomgeving.

Het gemeentebestuur is onlangs een leefbaarheidsonderzoek gestart. Door middel van een vragenlijst worden onder andere vragen gesteld over wonen, verhuisplannen, de veiligheid in de buurt, vrijwilligerswerk en verenigingsleven, voorzieningen en de relatie met de gemeente.
De steekproef van 3000 inwoners van 16 jaar en ouder die een vragenlijst ontvangen, is door het lot (a-select) aangewezen. Dat wil zeggen dat iedereen van 16 jaar en ouder evenveel kans had om in de steekproef terecht te komen. Alleen zo krijgt de gemeente representatieve informatie.

Kernenbeleid
Wethouder Jeanne Versmissen-Adriaans, die in april 2002 aantrad als nieuwe wethouder met onder meer Welzijn in haar portefeuille, benadrukt het belang van dit kernenonderzoek.
"We vertrouwen erop dat nagenoeg alle mensen die een vragenlijst in de bus krijgen, deze invullen en naar ons terugsturen. Hoe meer inwoners hun mening geven, hoe beter we ons een beeld kunnen vormen van wat er leeft in elk dorp. Want wij denken dat het best veel uitmaakt of je in Wintelre woont of in Duizel, in Vessem of in Steensel, in Knegsel of in Eersel". Het kernenbeleid en daarmee dit publieksonderzoek is een speerpunt van het college. De twee lokale partijen 'Kernbeleid' en 'Zesplus' hebben het belang ervan ook benadrukt in hun coalitieprogramma.
Doel van het leefbaarheidonderzoek is niet het opstellen van een 'verlanglijstje' naar de gemeente, volgens Versmissen, maar het verkrijgen van een overzicht van de knelpunten en de mogelijkheden van elke kern. "Op basis van de resultaten van het onderzoek zullen in elk dorp samen met de inwoners zaken in gang worden gezet. Kernenbeleid en leefbaarheid...... we zullen het samen moeten doen!"

Wonen
Daarnaast zullen de gegevens over woonwensen en woonomgeving worden verwerkt in de 'woonvisie' waarmee de gemeente bezig is. Deze woonvisie moet resulteren in dorpenplannen. Volgens gedeputeerde Janse de Jonge die onlangs een werkbezoek bracht aan de gemeente, zijn die woonvisie en dorpenplannen essentieel voor de (positieve) beoordeling van de provincie van de plannen voor nieuwe woonwijken in onze dorpen. Als deze plannen geen goedkeuring krijgen, zullen met name vele jonge mensen geen huis meer kunnen huren of kopen in hun eigen dorp. Verder zullen de resultaten worden doorvertaald naar andere beleidsterreinen. Hierbij kan men denken aan het subsidiebeleid, onderhoudsplannen voor wegen en plantsoenen en minimabeleid.

Verwerking gegevens
De gegevens van alle vragenlijsten die binnenkomen, worden door de onderzoeksafdeling van de GGD verwerkt. Rond eind van dit jaar verschijnt een rapport. Alleen de laatste bladzijde waarop mensen hun antwoorden kunnen toelichten, wordt door de gemeente (los van de overige antwoorden) zelf verwerkt. Uiteraard wordt de anonimiteit gewaarborgd.
"Het onderzoek en de regie houden we bewust in eigen hand", vertelt Jeanne Versmissen-Adriaans.
"Natuurlijk hebben de concept-vragenlijst met ambtenaren van verschillende afdelingen en met vertegenwoordigers van externe organisaties zoals de politie, de woningstichting het jongerenopbouwwerk en de seniorenraad, besproken".

Herhaalbaar
De verwachtingen zijn hoog gespannen. Hoewel er eerder onderzoeken binnen de gemeente zijn verricht, hadden die een wezenlijk ander karakter dan het huidige. "Dit onderzoek is zo opgezet dat het niet alleen een vergelijking tussen de kernen mogelijk maakt, maar dat het ook herhaalbaar is", meldt Versmissen. "We beschouwen dit onderzoek als een zogenaamde 0-meting. Over drie à vier jaar, worden dezelfde vragen opnieuw gesteld aan de inwoners van de 6 kernen. Hierdoor kunnen we het beleid evalueren en bijstellen."

8 oktober 2002
Jeanne Versmissen-Adriaans: "Ik hoop dat alle 3000 mensen uit de steekproef het belang van dit onderzoek onderschrijven en voor 8 oktober de ingevulde vragenlijst (gratis) terugsturen. Want hun informatie en mening telt!".