---

Ministerie van Defensie



---

foto: Fokker 60 transportvliegtuig (Koninklijke Luchtmacht)

Vliegende "intensive care" luchtmacht doet mee aan NAVO-oefening

24-09-2002

Op de vliegbasis Saint Dizier in Noord-Frankrijk vindt tot en met 4 oktober de grote NAVO-oefening Cooperative Key plaats. Het gaat om een oefening waar 1600 militairen en zestig vliegtuigen uit in totaal 22 landen aan meedoen. De Koninklijke Luchtmacht neemt aan Cooperative Key deel met een Fokker 60U transporttoestel voor gewondentransport. Bij de Nederlandse deelname gaat het vooral om medisch personeel. Bij Cooperative Key wordt een scenario geoefend waarbij deelnemende landen op verzoek van de Verenigde Naties een internationale strijdmacht uitzenden als ondersteuning van een humanitaire operatie.

Onder de zestig deelnemende vliegtuigen zijn zowel gevechtsvliegtuigen, transportvliegtuigen als helikopters. Enkele landen, zoals Nederland, hebben specialistische vliegtuigen afgevaardigd. Bij het Nederlandse Fokker 60U vliegtuig, afkomstig van het 334-Squadron van de vliegbasis Eindhoven, gaat het om een toestel dat indien de situatie dat noodzakelijk maakt kan worden ingericht voor het vervoer van gewonden. De uitrusting is daarbij zodanig dat zelfs intensive care-patiënten met de gewenste zorg kunnen worden getransporteerd. Naast het vliegtuig met bemanning, ondersteuning en begeleidende medische deskundigen, levert de luchtmacht bij Cooperative Key ook medisch personeel artsen, verpleegkundigen en hulpen geneeskundige verzorging voor de bemensing van een Casualty Staging Unit. In deze unit worden eventuele gewonden gestabiliseerd en voorbereid voor luchttransport naar ziekenhuizen.

Oefeningen als Cooperative Key zijn bedoeld om de dialoog en samenwerking te versterken tussen de landen van het NAVO-bondgenootschap en het Partnership for Peace van de NAVO. Naast de NAVO-lidstaten Canada, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Polen, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland doen ook twaalf landen van het Partnership for Peace mee. Daarbij gaat het om de landen Azerbeidzjan, Bulgarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Moldavië, Roemenië, Slowakije, Zweden, Zwitserland. Aan de oefening wordt ook meegedaan door verschillende zogenoemde Non-Gouvermentele Organisaties en de Hoge Commissaris voor Vluchtelingen van de VN.