Provincie Utrecht

Persbericht

Kosten bodemsanering DSM-terrein voor rekening van eigenaar

24-9-2002
De sanering van de bodemverontreiniging op het DSM-terrein aan de Sportparkweg in Maarssen komt geheel voor rekening van projectontwikkelaar Kondor Wessels Projecten, die het terrein van DSM heeft gekocht om er woningen te bouwen. De provincie Utrecht en de gemeente Maarssen dragen niet bij in de saneringskosten van het vervuilde terrein.

Dat schrijven gedeputeerde staten in antwoord op schriftelijke vragen van de statenfractie van de Socialistische Partij. De projectontwikkelaar wil op het terrein langs de Vecht woningen bouwen en kocht daarom onlangs de grond van DSM. In de onderhandelingen over de verkoopprijs zijn de verwachte saneringskosten meegerekend, aldus gedeputeerde staten. In 2000 stelde de provincie al dat er sprake is van ernstige bodemverontreiniging. DSM moest uiterlijk in september 2004 met de sanering beginnen. Toen werd nog gedacht aan een beperkte sanering, omdat het terrein in gebruik zou blijven als bedrijfsterrein. Nu duidelijk is dat er woningen zullen komen, houdt de projectontwikkelaar rekening met een meer ingrijpende bodemsanering. De kosten worden nu geschat op 18 miljoen euro.

Deze bodemvervuiling staat juridisch gezien los van de vervuiling iets verderop langs de Vecht bij de voormalige stortplaats De Hoek. Die stortplaats is in het verleden gebruikt door ACF, de gemeente Maarssen en firma Van Dijk. Het is het volgens GS niet mogelijk DSM of de nieuwe eigenaar van het DSM-terrein aansprakelijk te stellen voor de vervuilde stortplaats De Hoek, zoals de Socialistische Partij had gevraagd.

Meer informatie: Karin Obdeijn, telefoon 030 - 2582192 of Karin.Obdeijn@provincie-utrecht.nl