Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie Utrecht loopt voorop met uitvoering faunabeheer

24-9-2002
GS van Utrecht verlenen subsidie aan zes organisaties die met elkaar de Faunabeheereenheid Utrecht willen oprichten. Het gaat om een subsidie van 55.500,- voor de oprichting van de eenheid en voor het opstellen van een faunabeheerplan. Aanvullend wordt een exploitatiesubsidie verleend van jaarlijks 55.575,-, voor een periode van drie jaar. De Faunabeheereenheid Utrecht gaat een belangrijke rol spelen bij de planning en uitvoering van schadebestrijding en beheer van beschermde diersoorten uit de Flora- en faunawet, zoals het Ree, de Gans en de Vos. De eerste actie van de Faunabeheereenheid Utrecht zal bestaan uit het opstellen van een faunabeheerplan voor onze provincie. Dit plan vormt het toetsingskader voor GS voor het verlenen van ontheffingen en vrijstellingen. Utrecht is de eerste provincie in Nederland waar een faunabeheereenheid wordt opgericht.

Utrecht was ook de eerste provincie die regels en een verordening vaststelde voor de uitvoering van de nieuwe Flora- en faunawet die per 1 april 2002 in werking trad. De nieuwe wet is vooral bedoeld om dieren die in het wild leven beter te beschermen. Voor het verjagen of bejagen van beschermde diersoorten kan de provincie vrijstelling of ontheffing verlenen om belangrijke schade aan gewassen en aan flora en fauna te voorkomen. De faunabeheereenheid zal gaan functioneren als contactpunt met de grondgebruikers en jachthouders via de bestaande wildbeheereenheden in onze provincie. Ze bundelt de ontheffingaanvragen, brengt advies uit en verzamelt gegevens over schade door beschermde diersoorten. De wet stelt hoge eisen aan het ontheffingenbeleid. GS verlenen de ontheffingen in principe alleen aan faunabeheereenheden op basis van een faunabeheerplan.

GS van Utrecht wilden graag dat zes organisaties van jachthouders tot samenwerking zouden komen bij het faunabeheer. Deze organisaties hebben inmiddels het initiatief genomen tot oprichting. Het zijn: de Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie GLTO, Natuurmonumenten, Het Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer, het Utrechts Particulier Grondbezit en het Gewestelijk Utrechts Jacht- en Faunabedrijf. De provincie geeft direct een garantstelling voor drie jaar, om de uitvoering ruim baan te geven.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030 - 2583207 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl