VVD

2 op 1 cel, kan dat volgens de VVD?

De VVD is voor het ten uitvoer brengen van door de rechter opgelegde straffen. Daarom moeten er voldoende cellen zijn. In 1994 werden er nog 5000 mensen voortijdig heengezonden, in 2002 nog slechts 50. Het aantal cellen is in deze tijd bijna verdubbeld. Er zijn 6000 cellen extra bij gebouwd boven op de 7500 cellen die er in 1994 al waren.

De VVD is van mening dat we door moeten gaan met het bouwen van extra cellen. Ook moet het elektronisch toezicht verder worden toegepast. Met name jongeren zullen vaker een stevige taakstraf moeten uitvoeren. Hierdoor neemt de druk op de gevangeniscapaciteit af. De huidige celcapaciteit is onvoldoende om de stijging van het aantal afgestraften te verwerken. Deze stijging komt voornamelijk door de toename van de zogenaamde bolletjesslikkers. In de noodwetgeving is de mogelijkheid gecreëerd om deze mensen in groeps detentie (meer mensen op een cel/zaal) te plaatsen. De VVD wil uitbreiding van deze mogelijkheid om mensen hun opgelegde straf uit te laten zitten. Dan hebben we het niet over moordenaars, maar wel over kort gestraften. Hiertoe kunnen oude kazernes geschikt gemaakt worden. Oude kazernes komen vrij door afname van het aantal asielzoekers

Het veelgehoorde privacy argument tegen meer gevangenen op een cel, vindt de VVD niet steekhoudend. Mensen die verpleegd worden moeten ook vaak met meer mensen op een zaal liggen. Het veiligheidsaspect is wel belangrijk. Wij zetten de veiligheid van de bewakers voorop. Als we het vertrouwen van de samenleving willen herstellen, dan moeten we serieus werk maken van het tenuitvoer brengen van opgelegde straffen. Groepsdetentie (meer op een cel) is voor bepaalde veroordeelden naar het oordeel van de VVD dan ook aanvaardbaar.