Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R E N S E N A A T S F R A C T I E

Brussel, 24 september 2002

Twee jaar Intifada: regering moet voorstellen formuleren om Arafat en de Palestijnse staat te redden


Agalev veroordeelt onverkort de omsingeling van de Moukataa in Ramallah, alsook de voortdurende gijzeling en nieuwe rechtstreekse fysieke bedreiging van president Arafat. Het is de eerste minister Sharon zelf die opdracht gaf om het hoofdkwartier van Yasser Arafat -of wat daar nog van overblijft-te vernielen. Er zou bevel gegeven zijn het gebouw volledig op te blazen. Dit is een zoveelste bewuste daad van de Israëlische regering om de onafhankelijke staat uiteindelijk te vernietigen.

Ondanks officiële afkeuringen van president Bush en van Europese staatshoofden en ministers -zoals minister Michel- gaat Sharon verder met zijn destructiepolitiek.

Wij herhalen daarom onze eis dat de Europese Unie de daad bij het woord voegt en haar afkeuring vertaalt in een onverkort en tijdelijk opschorten van de Europese Associatie-akkoorden met Israël. Daarnaast moet ze aandringen bij Kofi Annan om op korte termijn een VN-interpositiemacht naar de bezette Palestijnse gebieden te sturen, en dit zolang geen uitvoering wordt gegeven aan de talloze resoluties ter zake.

"Is er iemand nog geïnteresseerd te weten dat we sinds vrijdag 13 september gevangen zitten in onze eigen huizen. Laat dus geen enkel jorunalist u wijsmaken dat dit komt door de aanslag in Tel Aviv van 19 september", schrijft de Vlaamse Tinne Verhoeven vanuit haar huis, op een boogscheurt van de residentie van president Arafat. Suha Aloul, een Palestijnse moeder stuurde enkele dagen geleden een oproep naar Kofi Annnan waarin ze terecht stelt dat Palestijnse kinderen dezelfde rechten hebben als andere kinderen, recht op onderwijs, recht op liefde en niet op haat.

De Europese en de internationale gemeenschap mogen deze noodkreten niet langer blijven negeren, concrete maatregelen dringen zich op. De zoveelste schending van het internationaal recht vraagt zeker in de bezette Palestijnse gebieden om actie. We vragen minister Michel om daartoe het initiatief te nemen.

Michiel Maertens, senator
Leen Laenens, volksvertegenwoordiger 0478-20 19 93
---
Meer informatie:
Agalev Kamer- en Senaatsfractie, Brussel
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be of fractie.senaat@agalev.be http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=854