GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 24 september 2002 17:51
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Openbaarmaking overdrachtsdossier Binnenlandse Zaken

(24 september 2002)

Kamervraag
Aanvullende vragen van de leden Halsema en Duyvendak aan de minister-president en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de vragen van Halsema en Duyvendak over de openbaarmaking van overdrachtsdossiers.


1. Is het de minister bekend dat de regering bij monde van de minister-president op 29 augustus j.l. onder verwijzing naar de internetsites van de diverse ministeries toegezegd heeft mee te werken aan de onmiddelijke openbaarmaking van de overdrachtsdossiers?


2. Waarom is het overdrachtsdossier van het ministerie van Binnenlandse Zaken na vijfentwintig dagen nog niet openbaar gemaakt, terwijl de overdrachtsdossiers van alle andere ministeries vrijwel onmiddellijk op het internet beschikbaar waren?


3. Kan de onmiddelijke openbaarmaking vertraagd worden door enige wettelijke regeling, of doordat aan individuele verzoeken in het kader van de WOB nog niet is voldaan? Zo neen, wat is dan de reden voor de trage afwikkeling bij het ministerie van BZK?

4. Moeten de opgenomen beleids- of bestuursopvattingen in een overdrachtsdossier worden begrepen als persoonlijke opvattingen van een ambtenaar, of is het een door de minister goedgekeurd stuk en als zodanig vallend onder diens volledige verantwoordelijkheid? Wanneer precies is er sprake van persoonlijke beleidsopvattingen, van beleidsopvattingen of van bestuursopvattingen?

5. Is het waar dat er (al dan niet persoonlijke) beleids- of bestuursopvattingen in het overdrachtsdossier van BZK geschrapt zijn of worden, terwijl die in de dossiers van de andere ministeries wel terug te vinden zijn? Zal het overdrachtdossier van BZK, zoals het straks te vinden zal zijn op de website van het ministerie, wel compleet zijn?

6. Is nog wel sprake van gelijke informatievoorziening aan de minister van BZK en aan de Kamer, nu dergelijke beleids- of bestuursopvattingen uit het overdrachtsdossier van BZK verdwenen zullen zijn? Is de minister bereid ervoor te zorgen dat ook bij het ministerie van BZK het overdrachtsdossier volledig, dat wil zeggen inclusief alle beleids- of bestuursopvattingen - al dan niet van ambtenaren - zoals die zijn opgenomen in het dossier aan de minister, ter beschikking komt?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -