Nieuw-Vlaamse Alliantie


Lambermont schrapt Vlaamse schepenen (24/09/02)

Het ontwerp van gemeentedecreet voorziet in een vermindering van het aantal schepenen met in totaal 441. De VLD in Kraainem berekende dat daardoor in de faciliteitengemeenten slechts één van de huidige vier Vlaamse schepenen overblijft.
De VLD van Kraainem dringt aan op een specifieke regeling voor de faciliteitengemeenten. In één adem betreurt de plaatselijke VLD ook dat het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst werd.

Dit zijn twee keer vijgen na Pasen. Van de Vlaamsgezinde VLD schiet niets meer over. De positie van de Vlamingen in Vlaams Brabant wordt onder Verhofstadt en Dewael ernstig bedreigd. Terecht wordt gesteld dat de spanningen in de Rand weer zullen toenemen. De Vlamingen zullen nog meer onder druk komen te staan.

De bestuurlijk goede Vlaamse maatregel (vermindering van het aantal schepenen) is een slechte zaak voor de Vlamingen in de faciliteitengemeenten. Helaas maakt Lambermont elke versteviging en zelfs het behoud van de positie van de Vlamingen in de faciliteitengemeenten onmogelijk.

De bevoegdheidswet betonneert de zogezegde Pacificatiewet, met de rechtstreekse verkiezing van de schepenen. Anderzijds bepaalt art. 8 van dezelfde wet uitdrukkelijk dat "de samenstelling, organisatie, bevoegdheid, werking, aanstelling of verkiezing van de organen en het administratief toezicht op de gemeenten die gelegen zijn op het grondgebied van éénzelfde gewest door dit gewest op identieke wijze geregeld (wordt)".

Dit betekent dat Vlaanderen op zijn eigen grondgebied niet in een gegarandeerde vertegenwoordiging van de Vlamingen in de faciliteitengemeenten mag voorzien.

Art. 9 van de bevoegdheidswet bevat weliswaar een zogezegde antidiscriminatiebepaling, maar dit uitsluitend ten voordele van de Franstaligen. Een Vlaams decreet mag geen afbreuk doen aan de op het ogenblik van de in werking treding van deze bepaling bestaande garanties die de Franstaligen (en dus niet de Vlamingen) genieten in de gemeenten genoemd in art. 7 van de wetten op het gebruik van de talen in bestuurszaken.

Als aan de positie van de Vlamingen in de faciliteitengemeenten getornd wordt, biedt Lambermont ter zake geen bescherming. Misschien kan de VLD van Kraainem tegen deze schending van het gelijkheids- en niet-discriminatiebeginsel een klacht indienen bij het Arbitragehof?

Vlaams Volksvertegenwoordiger Kris Van Dijck zal de Vlaamse Minister van Binnenlandse Zaken hierover interpelleren.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid - alg. voorzitter, en Kris Van Dijck, Vlaams Volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourgeois
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: geert.bourgeois@n-va.be


---