Rabobank Nederland

Rabobank voorziet lichte groei voor industrie
Rabobank Nederland, 24/9/2002 03:49 PM

---

Uit de nieuwste, 26e uitgave van Rabobank Cijfers & Trends blijkt dat grotere bedrijven in de industrie, groothandel en transport het eerst profiteren van economisch herstel. Voor deze sectoren wordt in de loop van 2003 een lichte verbetering verwacht. Voor de meeste sectoren geldt echter wat betreft het rendement een pas op de plaats. Dit vooruitzicht hield John van Nuenen, lid van de raad van bestuur van de Rabobank Groep, zijn gehoor voor op 24 september op de Floriade.

De nieuwste Rabobank Cijfers & Trends laat zien dat het jaar 2001 een mager jaar voor de Nederlandse industrie was. De industriële productie daalde met 1,8%. Oorzaken zijn vooral de gedaalde vraag naar investeringsgoederen en de gedaalde export. Inmiddels lijkt de economische tegenwind af te zwakken en gloort voorzichtig herstel.

De industrie is ook in de huidige "post-industriële" samenleving nog steeds erg belangrijk voor de Nederlandse economie. Zo'n 27% van de totale omzet van het particuliere bedrijfsleven wordt door de industrie gerealiseerd. Daarnaast is de sector ook de motor van de Nederlandse export. Circa driekwart van onze export bestaat uit producten die door de Nederlandse industrie zijn vervaardigd.

Trends De Nederlandse industrie ondervindt steeds meer internationale concurrentie. Onderscheidend vermogen is dan ook van wezenlijk belang. Met name op het gebied van technologische kennis liggen mogelijkheden. Want nog steeds halen we meer kennis uit het buitenland dan dat we exporteren. En dat terwijl de vraag naar kennisintensieve producten op de wereldmarkt sneller stijgt dan die van low- en mediumtech producten. Industriële bedrijven zouden dan ook hun research & development inspanningen moeten vergroten.

Daarbij is het goed als industriële bedrijven samenwerking zoeken met andere bedrijven. Door samen te werken kan men gemakkelijker het productenpakket upgraden, orders verwerven die men alleen niet had kunnen binnenhalen, en nieuwe markten penetreren. Verder kunnen door samenwerking kosten worden bespaard en risico's gedeeld.

Samenwerking is niet alleen nodig tussen fabrikanten onderling, maar ook tussen fabrikant en afnemer. De traditionele afnemer/leverancier-relatie verandert steeds meer in een "partnership-relatie", waarin leverancier en afnemer elkaar versterken.

In internationaal verband is het belangrijk dat de productiviteit van de Nederlandse industrie in de pas blijft lopen bij die in het buitenland. De Rabobank pleit daarom voor doelgerichte investeringen en een betere benutting van ICT-mogelijkheden. Industrie en innovatie Het NIPO heeft in opdracht van de Rabobank onderzoek gedaan naar innovatie in het MKB. Enkele uitkomsten uit dit onderzoek met betrekking tot de industrie:


- De afgelopen twee jaar heeft 84% van de ondernemingen in de industrie vernieuwingen doorgevoerd. Het meest innovatief waren de zoetwarenindustrie, uitgeverijen en machine-industrie. - Het belangrijkste motief om te innoveren is verbetering van het bedrijfsresultaat. Voor de zoetwarenindustrie ligt de nadruk meer op het realiseren van omzetgroei. In de kunststofverwerkende industrie, dwingen vooral de vraagontwikkelingen tot innoveren. - In bijna alle branches is de ondernemer de belangrijkste initiator van innovatie. In twee branches, namelijk de elektrotechnische en de grafische industrie, werkt het anders. Daar zijn het vooral de brancheorganisaties en de afnemers die de initiërende rol vervullen. - De benodigde kennis en middelen om te kunnen innoveren worden in de industrie met name opgedaan bij en verkregen via collega-bedrijven.

Op 24 september is de 26e uitgave verschenen van Rabobank Cijfers & Trends, dè vraagbaak voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB). In deze studie zijn de economische ontwikkelingen en toekomstperspectieven van 75 branches in het MKB onderzocht. Het onderzoek biedt de ondernemer uitgebreide en realistische informatie waarmee hij de situatie van zijn eigen bedrijf kan vergelijken. Deze keer is uitgebreid stilgestaan bij het thema innovatie.