---

Ministerie van Defensie



---

Kamercommissie bezoekt marechaussee Schiphol

24-09-2002

De Vaste Tweede-Kamercommissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken heeft vandaag (24 september) een werkbezoek gebracht aan het district Schiphol van de Koninklijke Marechaussee. De kamerleden toonden bijzonder veel interesse voor de werkzaamheden van het zogenoemde Schiphol-team. Dit gespecialiseerde team, bestaande uit marechaussees en douane-ambtenaren, doet vooral onderzoek naar drugssmokkel via de passagierslijnen.

Van de commissieleden namen er negentien aan het bezoek deel. Men kreeg een algemene presentatie over de werkzaamheden van de Koninklijke Marechaussee door luitenant-kolonel Henrick Bos. Hierna werd uitvoerig stilgestaan bij de werkzaamheden van de verschillende rechercheteams van de Koninklijke Marechaussee op de nationale Luchthaven. Speciaal werden de activiteiten van het Schipholteam belicht. Rechercheur opperwachtmeester Joop Koops gaf tenslotte een uiteenzetting over de verschillende manieren waarop drugs gesmokkeld worden. Getoond werden verdovende middelen verstopt op en in het lichaam en in de meest uiteenlopende materialen en voorwerpen, van kunstbenen tot schilderijen.

Uiteraard werden ook de bolletjesslikkers niet vergeten. Koops toonde bij zijn presentatie verschillende bolletjes cocaïne alsmede souvenirs waarin cocaïne verstopt zat. De commissieleden bleken bijzonder geïnteresseerd in het werk van de marechaussee en stelden veel vragen. Het programma duurde daardoor aanzienlijk langer dan gepland.