---

Ministerie van Defensie



---

Vaandel en Standaarden Artillerie uitgereikt door Koningin

24-09-2002

Op de Legerplaats bij Oldebroek heeft Koningin Beatrix vandaag (24 september) een vaandel en twee standaarden uitgereikt aan eenheden van het Wapen der Artillerie. Van alle korpsen en regimenten van de Koninklijke Landmacht zijn het Korps Veldartillerie, het Korps Rijdende Artillerie en het Korps Luchtdoelartillerie de laatsten die een vaandel of standaard ontvangen. De uitreiking vond plaats bij de viering van 325 jaar Artillerie. Staatssecretaris Cees van der Knaap van defensie was bij de uitreiking aanwezig.

In haar toespraak zei Koningin Beatrix: "Wanneer iemand met grof geschut werkt gebruikt hij krasse middelen. Deze aloude gezegswijze herinnert aan het zware kaliber waarmee in het verleden de legeraars probeerden de bressen te schieten in de vestingwerken van steden en forten. Tussen de kartouwen en donderbussen van toen en de geleide wapens van nu ligt de ontwikkeling van de artillerie die vooral in de afgelopen eeuw heel snel is gegaan." Na de toespraak van Koningin Beatrix werd overgegaan tot de uitreiking van de vaandel en standaarden.

Vaandels zijn van oudsher als herkenningstekens in gebruik bij de infanterie en cavalerie. Bij de cavalerie zijn ze kleiner en op een kortere stok gemonteerd, en worden daar standaard genoemd. Oorspronkelijk werden zij gebruikt om op het slagveld de commandanten te laten zien waar hun infanterie- en cavalerieregimenten zich bevonden. Voor de artillerie werd dat niet nodig geacht, want die was voortdurend goed te lokaliseren door de rookontwikkeling en het geluid: het kanon was haar banier. Tegenwoordig heeft het gebruik van de herkenningstekens uitsluitend een ceremonieel karakter. Zij worden gebruikt bij publieke optredens en bij officiële plechtigheden.