Vereniging Nederlandse Gemeenten

Van den Berg neemt afscheid met symposium (24/9/02)

Van den Berg: democratie is georganiseerd vertrouwen, maar met dat vertrouwen is het niet goed gesteld

Het essay van Van den Berg gaat over de terugkeer van de politiek in het openbaar bestuur. Van den Berg betoogde in zijn presentatie dat de twee verkiezingen in 2002 geen politieke revolutie vormden, maar een revolte van veel kiezers tegen gevestigde bestuurspartijen en tegen een overheid waarin de politiek steeds meer schuilgaat achter technocratie en (semi-)professionalisering. De democratie worstelt met drie problemen: een onontwarbare vermenging van verantwoordelijkheden, een gebrek aan politieke idealen en politiek debat, en een sterk toegenomen en nog onverwerkte etnische diversiteit. Deze problemen doen zich voor op West-Europees, nationaal, maar vooral op lokaal niveau. Van den Berg pleit voor eerherstel van politieke idealen en een scherpere verdeling van verantwoordelijkheden in het openbaar bestuur. Verder is hij een voorstander van meer aandacht voor het politieke proces naast de trendy gerichtheid op resultaten. Dit vereist volgens Van den Berg een ruimere vrijheid van handelen voor het lokaal bestuur.

Cohen: een wereld te winnen

Ook burgemeester Cohen ziet het als verantwoordelijkheden van zowel de politiek zelf als van overheidsorganisaties om de kloof tussen burgers en politiek te dichten. Politici moeten meer luisteren naar burgers, waartoe de lokale partijen en de LPF beter in staat zijn geweest dan de traditionele partijen, en vervolgens politieke keuzen maken. Voor een beter onderscheid tussen politiek en bestuur biedt de dualisering het geschikte instrumentarium. Raadsleden formuleren politieke voorstellen en leggen die aan de bestuurders voor. Cohen ziet verder kansen tot verbetering van de topfitte overheidsorganisatie om een groter draagvlak voor het gekozen beleid te creëren. Het gaat daarbij om voorlichting, dienstverlening en hulpvaardigheid. De bereidheid tot fundamentele veranderingen van de overheidsorganisatie en cultuur is noodzakelijk om te komen tot werkelijke interactie met de burgers. De brug tussen burgers en politiek, gebouwd met duidelijk politieke keuzes en professionele dienstverlening, zal echter altijd onderhoud behoeven, aldus Cohen.

Kapitanova: veranderen van individu naar burger om actief deel te nemen aan democratisch proces

De Bulgaarse collega van Van den Berg, Ginka Kapitanova memoreerde het wordingsproces van de democratie in Oost-Europa, met name in Bulgarije. De decentralisatie is niet alleen een politiek proces, maar ook een culturele revolutie. De burgers zijn ernstig teleurgesteld in het tempo en de resultaten van dat proces. Het vertrouwen in parlement en overheden is kleiner dan het vertrouwen in kerk, leger en universiteiten. De behoefte tot aansluiting bij de standaarden van de Europese Unie, bijvoorbeeld op het gebied van milieu, is daarbij een complicerende factor. Zij ziet de huidige uitdagingen om de crisis in vertrouwen tussen de burgers en de politiek het hoofd te bieden geconcentreerd op vier gebieden: het slechten van grenzen tussen de sociale netwerken, bestendigen van de principes van representatie en legitimiteit, de openbare interactie en het functioneren van het politieke systeem. Volgens Kapitanova moet het lokaal bestuur vooral werken aan zijn vermogen om verantwoordelijke keuzen te maken. Burgers hebben kennis en vaardigheden nodig om vanuit hun positie te kunnen bijdragen aan het beleid dat zij sociaal en economische wenselijk achten.

Den Haag, 24 september 2002