Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten

2002-09-24: Steeds minder kans voor spijbelaars


---

Steeds minder spijbelaars ontsnappen aan de aandacht van de gemeentelijke leerplichtambtenaren. Volgens het deze maand verschenen Jaarverslag Leerplicht over het schooljaar 2001-2002 is er sprake van een forse stijging van het geregistreerde aantal gevallen van relatief verzuim (spijbelen). Dit aantal nam ten opzichte van het schooljaar 2000-2001 toe met 465 tot een totaal van 1.803 gevallen .

In het nieuwe schooljaar wil de afdeling Leerplicht speciale aandacht schenken aan de waargenomen toename van het spijbelen door basisschoolleerlingen. Wethouder Pierre Heijnen noemt de toename van het aantal vooral jongere spijbelaars zorgwekkend. 'het is een positieve zaak, dat er meer aandacht aan wordt besteed en het probleem steeds beter in kaart wordt gebracht. Dat is de manier om te voorkomen dat veel jongeren buiten de boot vallen'.

Het aantal meldingen van absoluut verzuim (leerplichtige kinderen die niet zijn ingeschreven bij een school) liep met 219 terug naar 1.419. De veronderstelling dat vooral allochtone meisjes van school worden weggehouden, wordt geloochenstraft door de cijfers: van de absoluut verzuimers is 67 % autochtoon en 60 % is een jongen.

Het aantal processen verbaal steeg in het afgelopen schooljaar naar een recordhoogte van 270. Het betrof deels een inhaalslag, deels was dit een gevolg van harder optreden tegen hardnekkiger spijbelgedrag. Het aantal nog openstaande processen verbaal was 43. Vorig jaar waren dit er 107 en in 1999-2000 ongeveer 200.

De trend dat het aantal verzuimers uit diverse bevolkingsgroepen (Marokkanen, Turken, Nederlanders, overige nationaliteiten) steeds meer overeenkomt met hun aandeel in de totale leerlingpopulatie, heeft zich voortgezet. Die trend strekt zich nu ook uit tot de leerlingen van de zogenaamde 'overige nationaliteiten', waartoe de alleenstaande minderjarige asielzoekers behoren. Het absoluut verzuim in deze categorie is ten opzichte van vorig jaar gehalveerd. De extra maatregelen en aandacht voor de positie van alleenstaande minderjarige asielzoekers lijken vruchten af te werpen. Ook in het nieuwe schooljaar zal de afdeling Leerplicht speciale aandacht schenken aan deze categorie. Er zijn 5.431 meldingen over 4.292 leerplichtigen in behandeling genomen. Dit is 6,6 % van het totaal aantal leerplichtigen.

Het aandeel van de dertien- tot vijftienjarigen bij de absolute verzuimers is toegenomen. Vermoed wordt dat bij de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs nogal wat jongeren uit de boot vallen. In het nieuwe schooljaar zal een werkgroep 'Sluitende Aanpak' trachten het probleem te tackelen.

Door de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2002 steeg het aantal ingeschreven leerplichtige kinderen in Den Haag met 3.500 naar ruim 65.412. Daarvan waren 63.744 kinderen ingeschreven bij een school. Dit betekent een onderwijsdeelname van 97,5 %.

last update: 24-9-2002 16:20:10 ;pag.: 15862; auteur: 616;cat.: