Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
N/2002/2840
datum
24-09-2002

onderwerp
'dreigende ruiming gezonde runderen'

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de door het lid Van Velzen (SP) gestelde vragen over de Schotse Hooglanders.

datum
24-09-2002

kenmerk
N/2002/2840

bijlage

1.
Ja

2.
In de twee grote eenheden natuurgebied met begrazing, de Oostvaardersplassen en de Veluwezoom, vervullen grote grazers, zoals runderen en paarden, samen met edelherten een belangrijke ecologische rol. De runderen in deze twee specifieke gebieden worden beschouwd als niet-gehouden dieren en zijn daarom niet geïdentificeerd en geregistreerd. De Europese regelgeving staat niet toe dat niet-geïdentificeerde /geregistreerde runderen in het voedselcircuit terecht komen. Ik onderschrijf deze beleidslijn uit oogpunt van de voedselveiligheid.

Op het moment dat men de ongeïdentificeerde en geregistreerde runderen uit de Veluwezoom wil vervoeren moeten deze voldoen aan de Nederlandse Identificatie- en registratieregelgeving (I & R).

3.
Het is een normaal, natuurlijk proces dat een deel van de populatie sterft. Wel dient massale sterfte wegens voedseltekort voorkomen te worden. Terreinbeheerders hebben de verantwoordelijkheid lijden van dieren door overpopulatie te voorkomen middels populatiebeheer. De runderen vallen onder de aan de Tweede Kamer aangeboden Leidraad Grote Grazers (26 800 XIV, nr 85). De leidraad biedt hen de mogelijkheid dit te doen door preventief ingrijpen door middel van afvoer naar de destructor.

4.
Ja, in het verleden zijn uitzonderingen gemaakt, dit was echter vóór de aanscherping van de I & R-regelgeving.
In het huidige geval van de Schotse Hooglanders in de Veluwezoom heb ik het voornemen door middel van een eenmalige ontheffing op grond van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren 150 runderen af te laten voeren naar kleinere natuurterreinen. De voorwaarden die ik hieraan verbind zijn, dat de dieren alsnog gemerkt moeten worden en opgenomen in het I & R-systeem. De dieren mogen alleen overgeplaatst worden naar andere terreinen van dezelfde organisatie. Daarnaast mogen de runderen niet in het voedselcircuit terechtkomen. De runderen zullen een speciale aantekening krijgen in het I & R-systeem zodat deze herkenbaar zijn. Voordat de runderen overgeplaatst worden moeten deze getest worden op Brucellose, Leucose en MKZ.
Ik heb de terreinbeheerders van de Veluwezoom op het hart gedrukt dat ik er vanuit ga dat zij vanaf heden zullen handelen conform de leidraad, zodat vanaf heden een strakker preventief aantalbeheer gevoerd gaat worden, teneinde een herhaling van een dergelijke overpopulatie te voorkomen.

5.
Het gaat thans verder uitsluitend om de Oostvaardersplassen. Een wetenschappelijke commissie volgt hier de ontwikkelingen van de populatie en geeft adviezen hierover aan Staatsbosbeheer.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Van Velzen (SP) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de dreigende ruiming van gezonde runderen.(Ingezonden 6 september 2002)

1
Bent u bekend met de situatie rondom de Schotse Hooglanders en andere grote grazers in Het Nationaal Park Veluwezoom zoals geschetst in het programma 2Vandaag van 4 september jl.?

2
Kunt u aangeven op basis van welke Europese regelgeving de complicaties zoals geschetst optreden en bent u bereid met spoed in Europees verband verandering op dit punt te bepleiten? Zo ja, welke maatregelen zult u bepleiten en op welke termijn? Zo nee, waarom niet?

3
Deelt u de mening dat het laten verhongeren dan wel afschieten van gezonde dieren, omwille van noodzakelijke aantalreductie, in Nederland maatschappelijk ongewenst en verwerpelijk is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?

4
Is het waar dat in het verleden in soortgelijke gevallen een uitzondering is gemaakt waardoor gezonde dieren niet afgeschoten hoefden te worden of te verhongeren? Zo ja, bent u bereid ook in dit specifieke geval met spoed een dergelijke uitzondering te maken en kunt u de Kamer zo snel mogelijk op de hoogte brengen van de door u te maken uitzondering?

5
Is het waar dat ook in andere gebieden, zoals de Oostvaardersplassen, deze problematiek aan de orde is, of in de toekomst aan de orde komt? Zo ja, om welke gebieden gaat het hier en bent u bereid in afwachting van een Europese beleidswijziging hiervoor een uitzondering te maken? Zo neen, waarom niet?