HUMANISTISCHE ALLIANTIE

Regering moet optreden tegen doodsbedreiging Ayaan Hirsi Ali

Humanisten: 'Regering moet optreden tegen doodsbedreiging Ayaan Hirsi Ali'

De Humanistische Alliantie, het nieuwe samenwerkingsverband van twaalf organisaties van humanisten en vrijdenkers, roept de regering op onmiddellijk justitie en politie opdracht te geven handelend op te treden tegen de bedreiging met de dood van Ayaan Hirsi Ali. Hierdoor kan de regering een signaal afgeven dat zij ook in concreto extremisme onacceptabel vindt en met alle middelen zal bestrijden.

Grote bekken
De regering, volgens eigen zeggen voorvechter van normen en waarden, moet krachtig stelling nemen tegen verruwing in de samenleving; ze moet acties ondernemen ter bescherming van vrijheid van meningsuiting, vindt de Alliantie. Volgens Marius Ernsting, directeur van Humanitas, leven we in een 'cultuur van grote bekken; het is de hoogste tijd grenzen te trekken tussen wat wel en wat niet kan'.

Dialoog
De Alliantie roept niet alleen de regering op handelend op te treden. Ook de verantwoordelijke burgers kunnen kritisch zijn op hun eigen rol in deze tijdgeest, tot herstel van de open dialoog met vreemden en tot samenwerking tussen levensbeschouwelijke en multiculturele netwerken. De humanistische beweging werkt zelf bijvoorbeeld aan de studie van de raakvlakken tussen humanisme en Islam via de recent geïnstalleerde bijzondere leerstoel 'humanisme en Islam' waarop prof. Abu Zaïd onlangs benoemd is aan de Universiteit voor Humanistiek. Er zijn publieke debatten en samenwerkingsacties van Humanitas en Humanistisch Verbond met Forum en stichting Islam en Burgerschap; thans start met stichting Youssouf en anderen een 'brede dialoog' over homoseksualiteit en levensbeschouwing. Maar binnen die activiteiten kan geen ruimte bestaan voor uitingen van geweld en geweldsdreiging. Dat zou immers van de dialoog een dode letter maken.

Humanistische alliantie
De dit jaar gestarte Humanistische Alliantie wil actief bruggen slaan door acties en projecten te ondernemen met sociale en moreel betrokken netwerken, kerken, vakbonden en overheden. Ze werkt aan een humane open samenleving met respect voor verschil en een balans tussen vrijheden en actieve solidariteit. Mensenrechten, burgerschapsplichten en sociale cohesie verdienen daarom de komende jaren een grotere rol. Op dat punt zien Kunneman en Ernsting nog een lange weg te gaan: 'we zijn veel te genoegzaam, we moeten in allerlei sociale praktijken actief werken aan waarden en onze stem verheffen tegen degenen die humane waarden vertrappen'.