TEMPO-TEAM

Tempo-Team: TWV belemmert werk en inburgering

Persbericht

Tempo-Team: tewerkstellingsvergunning belemmert werk en inburgering vluchtelingen

Amsterdam, 24 september 2002

De doelstelling van de vreemdelingenwet om vluchtelingen snel te laten inburgeren, is haalbaar wanneer twee belangrijke obstakels weggenomen worden. Dat is de mening van Tempo-Team Accent. Ten eerste moet volgens Tempo-Team Accent de afstand tot de arbeidsmarkt verkleind worden door de regels rond de verplichte werkvergunning te versoepelen. Daarnaast is het nodig dat vluchtelingen die nog wachten op een woning een inburgeringcursus mogen volgen.

TWV
Dagelijks kloppen vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsstatus bij het uitzendbureau aan. Om te kunnen werken heeft de vluchteling een tewerkstellingsvergunning nodig. De werkgever die een vluchteling in dienst neemt, moet de vergunning zelf aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Gemiddeld duurt de afhandeling van de aanvraag vijf weken. Voor bijna alle werkgevers is die procedure te omslachtig. Daarmee belemmert de werkvergunning de mogelijkheden voor de vluchteling en dat terwijl de vergunning is ingevoerd ten behoeve van de vluchteling.

Woningnood vertraagt het leren van de Nederlandse taal Een volgend obstakel is de kennis van de Nederlandse taal. Spreekt een vluchteling Nederlands of in ieder geval Engels, dan is zijn kans op een baan groter, dan wanneer hij louter werkinstructies in bijvoorbeeld het Farsi verstaat. De vluchteling leert Nederlands tijdens de verplichte inburgeringcursus. Tempo-Team Accent ervaart dat hij daarvoor pas wordt uitgenodigd als hij niet alleen een verblijfsvergunning, maar ook een woning ergens in een Nederlandse gemeente heeft. Niet eenvoudig, gezien het tekort aan huurwoningen in Nederland.

Zo ontstaat de patstelling waarin de vluchteling is toegelaten, niet kan werken omdat hij geen TWV heeft en niet kan inburgeren omdat hij geen woning heeft.

Sinds 1997 heeft Tempo-Team Accent ervaring met arbeidsbemiddeling van mensen met een vluchtelingen achtergrond. Ook advies en trainingen met betrekking tot intercultureel management behoren tot de dienstverlening.


Noot voor de redactie,