NIPO

Nederlander steeds milieubewuster in tuin en op balkon

Nederlanders worden steeds milieubewuster in hun tuin en op hun balkon. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO onlangs heeft verricht onder Nederlandse tuin- en balkonbezitters.

Eind juli heeft NIPO Agrisearch onder 1500 tuin- en balkonbezitters onderzoek verricht in het kader van het jaarlijks terugkerende NIPO-onderzoek 'De Nederlander en zijn tuin'. Daarin komen diverse onderwerpen met betrekking tot tuin en balkon aan de orde, zoals trends, type inrichting, onderhoud en aankoopkanalen.

Gebruik meststoffen en bestrijdingsmiddelen
De Nederlandse tuinbezitter lijkt bij de aankoop van verzorgingsproducten voor de tuin steeds meer te letten op milieuvriendelijkheid. Negen op de tien tuinbezitters (90%) letten er bij het kopen van producten voor de tuin (wel eens) op of deze schadelijk zijn voor het milieu. Dit is ten opzichte van 2001 een stijging van vier procent (86%). Bovendien staat driekwart van alle ondervraagden (75%) open voor informatie over milieuvriendelijk tuinieren. Ook bij de bestrijding van onkruid zijn biologische middelen inmiddels "populairder" dan chemische middelen. Op alle hierboven besproken vlakken valt duidelijk op dat de Nederlander steeds milieubewuster met tuin en balkon omgaat in vergelijking met voorgaande jaren.

Totale besteding tuin en balkon
Respondenten hebben een schatting gedaan naar hun tuinuitgaven in de eerste zes maanden van dit jaar. Op basis hiervan is een marktschatting van de totale markt gemaakt over het eerste halfjaar van 2002, die uitkomt op EUR 1.516 miljoen. Vorig jaar was dit EUR 1.316 miljoen (toen werd nog in guldens gemeten). De markt lijkt dus duidelijk gegroeid, maar hierbij mogen de mogelijke invloeden van de euro niet vergeten worden.

Besteding levende producten
Van de totale uitgaven is ten opzichte van vorig jaar relatief meer aan groenproducten besteed (van 45% in 2001 gestegen naar 49% in 2002) en minder aan potterie, gereedschap en onderhoudsproducten. Binnen de groenproducten is dit jaar een verschuiving te zien van vaste planten en eenjarige zomerbloeiers naar losse balkon- en terrasplanten (stijging van 20%, namelijk van 26% in 2001 naar 46% in 2002).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron 'NIPO' vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij David Schat (020 - 522 54 26 of d.schat@nipo.nl). Meer informatie vindt u eveneens op www.nipo.nl.

Methode: NIPO CAPI@HOME. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 24 juli tot en met 8 augustus 2002 (n=1500), onderzoeksnummer: B1737.