Provincie Drenthe

Provincie wil bewuster omgaan met energie en afval Provincie zet in op reductie CO2 uitstoot

Assen, 24 september 2002
Persberichtnummer 02-096



GS stellen aan de staten voor om in het provinciehuis een aantal energiebesparende en maatregelen in te voeren. Daarnaast stellen GS voor om maatregelen te treffen om de hoeveelheid afval dat wordt geproduceerd in het provinciehuis te verkleinen. Milieugedeputeerde Dijks: Een goed milieu begint bij jezelf. Dat geldt dus niet alleen voor burgers en bedrijven, maar ook voor de provincie en haar medewerkers. GS willen op deze manier invulling geven aan het Kyoto-verdrag, waarin is afgesproken dat de uitstoot van CO2 moet worden verminderd.

Het plan omvat een aantal maatregelen, uiteenlopend van het plaatsen van zonnecellen, tot de aanschaf van kopieerapparaten die dubbelzijdig printen en het stimuleren van milieubewust handelen onder provinciale medewerkers. We kunnen veel bereiken als we willen, aldus Dijks. Zo drukken veel mensen nog altijd alle de digitale berichten af die zij op hun pc ontvangen. Dat is natuurlijk lang niet altijd nodig, maar mensen zijn nu eenmaal gewend om het zo te doen.

Andere maatregelen zijn meer technologisch van aard. In veel ruimten brandt gedurende kantooruren permanent licht. Door de aanschaf van aanwezigheidssensoren die het licht automatisch uitschakelen kan worden bespaard. Verdere digitalisering kan bijdragen aan het terugbrengen van de afvalstroom.

De voorstellen aan de staten vloeien voort uit de energienota die Dijks vorig jaar presenteerde. GS zijn van mening dat de provincie niet alleen een stimulerende rol behoort te spelen, maar ook het juiste voorbeeld zou moeten geven. In 2001 werd een onderzoek uitgevoerd naar mogelijkheden om het energieverbruik omlaag te brengen en de hoeveelheid afval te beperken. De plannen voor de bedrijfsinterne milieuzorg kosten ruim 750.000 euro verdeeld over drie jaren. Dit betekent jaarlijks een extra kostenpost van ruim 18.000 euro.

Inmiddels heeft milieugedeputeerde Dijks samen met de Facilitaire Groep al een aantal maatregelen doorgevoerd die zorgen voor een lager energieverbruik. Zo staat de verwarming van de statenzaal op een lager pitje. Tot voor kort werd de grootste ruimte van het provinciehuis permanent op huiskamertemperatuur gehouden. Bij de aanschaf van nieuwe pcs heeft de provincie gekozen voor energiearme computers die het energieverbruik verlagen met circa 50 procent.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl