Provincie Drenthe

GS besluiten van 24 september 2002

Assen, 24 september 2002
Persberichtnummer 02-098



Bestemmingsplan omgeving Johannes Poststraat in Nieuwlande goedgekeurd GS hebben het bestemmingsplan omgeving Johannes Poststraat in Nieuwlande goedgekeurd. Dit betekent dat in het dorp twee vrijstaande woningen komen tussen de panden Johannes Poststraat 32 en 24. Het agrarisch bouwperceel Johannes Poststraat 32 krijgt een woonbestemming. De woningbouw sluit, volgens GS, goed aan op de bestaande woningen aan de zuidzijde. Bovendien blijft tussen de te bouwen woningen en de voormalige boerderij voldoende open ruimte over, waardoor een doorkijk naar het achterliggende landschap behouden blijft.

Recreatiepark Rijk der Kabouters mag uitbreiden Het bestemmingsplan Recreatiepark Rijk der Kabouters in Eext is goedgekeurd door GS. Het park kan nu op kleine schaal uitbreiden met een bosperceel waar kabouters in gezet worden. Het bestemmingsplan legaliseert bovendien de drie dierenverblijven bij het recreatieparkje en een speelveldje met speeltoestellen. Het bestemmingsplan sluit goed aan bij het provinciaal beleid voor kwaliteitsverbetering van het bestaande recreatieve aanbod. Het recreatiepark bestaat nu uit het kabouterrijk, een kleinschalig restaurant, een winkeltje en vier recreatiewoningen.

Bestemmingsplan Ruinen-Kom deels goedgekeurd
De gemeente De Wolden heeft in het bestemmingsplan Ruinen-Kom de bestaande situatie vastgelegd. Ook biedt het beperkte mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen. GS hebben het plan deels goedgekeurd. Zo is toestemming gegeven voor uitbreiding van het hotel naar het achterliggende perceel Hoge Kamp 3. In de brief aan de gemeente geeft de provincie nadrukkelijk aan dat maatregelen moeten worden genomen om overlast in deze woonstraat te voorkomen. GS vinden alleen de plannen voor het 'Groene Hart' te ruim, waardoor het onvoldoende bescherming biedt voor het waardevolle karakter hiervan.

Overdracht van wegen aan gemeente Hoogeveen
De provincie Drenthe draagt de gehele provinciale weg N852 (langs Hollandscheveld) vanaf de Drents-Overijsselse grens over aan de gemeente Hoogeveen. Het betreft de Mr. Cramerweg en de Riegshoogtendijk. De Mr. Cramerweg krijgt steeds meer het karakter van stedelijke infrastructuur door de veranderde ontsluiting vanaf de N37 naar de N852 en de aanleg van de zogenaamde turbine met diverse voorzieningen. Dat wegbeeld past niet bij dat van een provinciale weg. Het deel vanaf Hollandscheveld heeft geen belangrijke doorgaande functie zoals andere provinciewegen, omdat de rijksweg N48 parallel loopt. Bovendien ligt de gehele N852 ongunstig voor een snelle gladheidbestrijding. De gemeente Hoogeveen kan dit efficiënter doen omdat de weg beter aansluit op het gemeentelijke wegennet. Al met al is dit reden voor de provincie om tot overdracht van de weg te besluiten. Hetzelfde geldt voor ongeveer anderhalve kilometer van de N374 richting Westerbork. Het deel binnen de bebouwde kom wordt overgedragen aan de gemeente.
Na overleg met de gemeente Hoogeveen is besloten dat de provincie een eenmalige bijdrage van 510.000 doet voor het onderhoud voor de komende jaren. Van dat geld kan de gemeente onder andere nieuw asfalt leggen en het fietspad repareren. Bovendien krijgt de gemeente een bijdrage van 139.000 waarvan zij de Riegshoogtendijk ten zuiden van Hollandscheveld verkeersveilig zal inrichten. Er zijn plannen voor de aanleg van plateaus op kruispunten, andere belijning en inrichting van een 60-kilometerzone.

Bestemmingsplan Bedrijventerrein Buitenvaart II Hoogeveen grotendeels goedgekeurd
Het bestemmingsplan van de gemeente Hoogeveen voor de aanleg van het bedrijventerrein Buitenvaart II is door GS grotendeels goedgekeurd. Het bestemmingsplan maakt de aanleg van een bedrijventerrein ten zuiden van Hoogeveen mogelijk. Het plangebied bestaat uit een noordelijk blok en een zuidelijk blok. Het noordelijk blok sluit aan op het momenteel in ontwikkeling zijnde Buitenvaart I en de A37. Het zuidelijk blok ligt ten zuiden van de Langedijk en loopt door tot de Zuid-wolder-water-lossing. De blokken worden van elkaar gescheiden door het open gebied tussen het Hollandscheveld Opgaande en de Langedijk.
Het bedrijventerrein zal vanaf de A37 ontsloten worden door de Mr. Cramerweg, die zal worden doorgetrokken. GS heeft goedkeuring onthouden aan het laatste deel van de doorgetrokken Mr. Cramerweg, waardoor deze niet zal aansluiten op de Riegshoogtendijk (N852). Gevreesd wordt dat door deze weg het doorgaande verkeer van en naar Slagharen zal toenemen. Ook heeft het college bezwaar tegen de planwijziging voor 6 woningen tussen het noordelijk blok en het bedrijventerrein bij Hollandscheveld.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl