Provincie Drenthe

Onzekerheid voor de toekomst College presenteert begroting 2003

Assen, 24 september 2002
Persberichtnummer 02-097



Het financiële perspectief van de provincie Drenthe biedt voor 2003 mogelijkheden voor nieuw beleid. Op de totale begroting van 155 miljoen euro is er een bedrag van zon 2.7 miljoen euro beschikbaar voor nieuw beleid. Daarnaast heeft het college 282.000 euro uitgetrokken voor een voorstel die ten laste komt van het Fonds flexibel beleid. De begroting is voor komend jaar sluitend. Dat blijkt uit de najaarsnota 2002 die zojuist samen met de begroting 2003 en de beleidsnota 2003 door gedeputeerde Henk Weggemans van Financiën is gepresenteerd.
De toekomst biedt nog wat onzekerheden. Dit komt onder meer omdat per
1 januari 2003 betaalde BTW voor overheidstaken in principe gedeclareerd kan worden bij het BTW-compensatatiefonds. Voor het Rijk zijn de gevolgen budgettair neutraal. Het is nog onduidelijk wat dit voor de provincie Drenthe betekent op langere termijn. Dit komt omdat toekomstige kortingen op het provinciefonds afhangen van de hoeveelheid BTW die in totaal door de provincies bij het BTW compensatiefonds wordt gedeclareerd

De Najaarsnota 2002 laat de mee of tegenvallers zien ten opzichte van de begroting 2002 en geeft een beeld van de meerjarige financiële ruimte. De actuele financiële situatie van de provincie Drenthe is positief. Deze is met name te danken aan de grotere uitkering uit het provinciefonds. Verder valt de opbrengst van de opcenten motorrijtuigenbelasting hoger uit dan geraamd. Hoewel het aantal autos minder snel toenam dan voorzien, heeft er wel een verschuiving naar zwaardere gewichtsklassen voorgedaan.

De najaarsnota 2002, de begroting 2003 en de beleidsnota 2003 (de begrotingsstukken)
staan centraal bij de algemene beschouwingen die op 9 oktober zullen plaatsvinden. Dat is dit jaar voor het eerst voorafgaand aan de behandeling van de begrotingsstukken in de commissies. De begrotingsstukken worden besproken in de statencommissies van 21 en 23 oktober 2002. Provinciale staten hebben uiteindelijk het laatste woord over de begrotingsstukken. Zij bespreken deze op 13 november aanstaande.

Najaarsnota 2002: Nieuw beleid
Het extra geld voor nieuw beleid wordt in 2003 onder meer ingezet om de voornemens uit het bestuursprogramma Besturen in balans verder gestalte te geven.

Provincie Drenthe steunt Europees kampioenschap gehandicaptensport 2003
De provincie Drenthe stelt 230.000 euro beschikbaar voor het Europese kampioenschap gehandicaptensport dat in juni 2003 in Assen wordt gehouden. Aan dit grootschalige evenement nemen 750 gehandicapten deel uit heel Europa. Naast zon 250 begeleiders zullen ongeveer 300 vrijwilligers actief zijn. Het is niet toevallig dat een dergelijk evenement in Drenthe wordt gehouden: Drenthe beschikt over een toereikend aantal vrijwilligers voor dergelijke evenementen. De provincie Drenthe draagt de gehandicaptensport een warm hart toe en wil een bijdrage leveren aan de integratie van mensen met een handicap in de samenleving.
Het European Paralympic Committee heeft op basis van geslaagde evenementen in het verleden, de aanwezige infra- en organisatiestructuur voor grote evenementen en de opgebouwde expertise op het terrein van de gehandicaptensport aan de stichting Eurochamp gevraagd het EK 2003 in Assen te organiseren.

Extra geld voor onderhoud Drents Museum
De provincie Drenthe stelt vanaf 2003 jaarlijks 57.300 euro meer beschikbaar voor het onderhoud van het Drents Museum. Ook wordt in dit kader de budgetsubsidie van het museum structureel met 10.000 euro verhoogd. Deze extra bijdrage voor onderhoud vloeit voort uit het meerjarenonderhoudsplan dat onlangs voor een periode van 10 jaar voor het Drents Museum is opgesteld. Dit plan heeft als doel de kwaliteit van het onderhoud van de gebouwen op een goed niveau te houden en zo achterstallig en groot onderhoud te voorkomen.

Risicokaart Drenthe
Voor het beheer en onderhoud van de geautomatiseerde risicokaart willen GS 291.500 euro beschikbaar stellen. Doel is te komen tot een dynamisch digitaal risico-informatiesysteem dat ondersteunend is voor een adequate rampbestrijding en het bevorderen van toezicht en handhaving onder andere op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening.

Noordelijke arbeidsmarktverkenning
GS willen structureel geld vrijmaken voor een noordelijke arbeidsmarktverkenning. Deze moet de Drentse variant gaan vervangen. Met deze arbeidsmarktverkenning kunnen noordelijke overheden beschikken over een instrument waarmee ze kunnen terugblikken en waarmee ze op korte en middellange termijn uitspraken kunnen doen over de te verwachten ontwikkelingen op werkgelegenheidsgebied. Naast het bedrag van 8.925 euro dat Drenthe beschikbaar wil stellen, heeft initiatiefnemer CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) ook de twee andere noordelijke provincies, het SNN en de drie regionale platforms arbeidsmarkt benaderd voor een bijdrage.

Verhoging provinciale subsidie Het Drentse Boek GS stellen voor de provinciale budgetsubsidie voor Streektaaluitgeverij Stichting Het Drentse Boek te verhogen met 7000 euro. Deze komt daarmee op 35.109 euro per jaar. Deze verhoging is nodig voor de professionalisering van de organisatie. Er heeft een functiewaarderingsonderzoek plaatsgevonden, waarna het personeel gewaardeerd zal worden conform de CAO voor het Boeken- en Tijdschriften-uitgeverijbedrijf. Er zijn ook veel vrijwilligers actief. Stichting Het Drentse Boek speelt een belangrijke rol in het bevorderen van het lezen en schrijven van het Drents, door het verzorgen van uitgaven in de streektaal en literaire bijeenkomsten. De subsidie is voorwaarde om de ideële doelstelling van de organisatie op professionele manier te kunnen bereiken.

Verhoging subsidie Monumentenwacht Drenthe
De structurele subsidie van de Stichting Monumentenwacht wordt met 63.498 euro verhoogd. Met dat bedrag kan een aantal knelpunten op het personele vlak worden opgelost, waardoor de stichting beter in staat is haar doelstelling te realiseren. Monumentwacht Drenthe wil voorkomen dat cultuurhistorisch belangrijke gebouwen in verval raken. Daartoe worden onder meer bijzondere woonhuizen, kerken en boerderijen onderworpen aan een bouwkundige inspectie. Behalve dat het behoud van het culturele erfgoed wordt gestimuleerd, komt de maatregel ook ten goede aan het aanzien van dorpen en steden en de recreatieve sector.

Uitbreiding formatie gezamenlijke noordelijke provinciale archiefinspectie
Om de kwaliteit van de archiefinspectie te waarborgen stelt GS voor de formatie van de gezamenlijke noordelijke provinciale archiefinspectie uit te breiden met 0,4 formatieplaats. Redenen zijn de toenemende complexiteit van het vakgebied en de gedetailleerdheid van de regelgeving - ook op het gebied van privacy en digitalisering - en de eisen die hierdoor aan de archiefinspectie worden gesteld. De kosten van de uitbreiding bedragen in totaal 21.000 euro. Hiervan komt één derde, 7.000 euro, ten laste van de provincie Drenthe.

Meer geld voor jeugdhulpverlening
Om meer plannen te ontwikkelen en om uitvoering te kunnen geven aan de nieuwe Wet op de Jeugdzorg willen GS het huidige krediet van 24.957 euro voor Jeugdhulpverlening verhogen naar 200.000 euro. Het doel van het krediet blijft hetzelfde: het bevorderen van vernieuwende projecten op het terrein van de jeugdzorg.

Provinciale bijdrage aan RTV Drenthe verhoogd
De regionale omroep kampt met exploitatietekorten, die zijn ontstaan door onder meer een tegenvallende bijdrage van het Rijk. Hierin komt de provincie RTV Drenthe enigszins tegemoet door de provinciale bijdrage voor 2002 met een kleine 107.000 euro te verhogen. Naar verwachting zullen de middelen voor de regionale omroepen met ingang van 1 januari 2003 worden gedecentraliseerd. Dat houdt in dat de provincies de regionale omroepen zullen gaan bekostigen. De provincie Drenthe zal RTV Drenthe dan gaan beschouwen als een normale budgetinstelling. Als de decentralisatie met ingang van 1 januari a.s. een feit is zal de provincie Drenthe een budgetsubsidie verlenen van 6.781.131 euro. De budgetsubsidie wordt vervolgens jaarlijks geïndexeerd op basis van ramingen van het Centraal Plan Bureau. De provincie vindt verder dat RTV Drenthe wederom een zendvergunning moet worden verleend. Dit komt tot uiting in een positief advies richting de rijksoverheid, die de zendvergunningen verleent.

Verhoging subsidie BOKD
De Brede Overleggroep Kleine Dorpen (BOKD) krijgt een structurele verhoging van 25.000 euro per jaar. Dit stellen gedeputeerde staten aan provinciale staten voor. Het aantal lokale initiatieven gericht op de versterking van de leefbaarheid neemt dusdanig toe dat deze verhoging gewenst is, menen GS. De BOKD wil dit extra geld gaan gebruiken voor formatie-uitbreiding om aan de vraag uit het veld te voldoen.

Intensivering samenwerking met gemeenten rond vrijwilligerswerk Om de totstandkoming van een goede infrastructuur voor vrijwilligerswerk te bevorderen stellen gedeputeerde staten voor de samenwerking met gemeenten te intensiveren. Hiervoor trekt het college het komende jaar 68.067 euro uit. De stimuleringsregeling is gericht op deskundigheidsbevordering en professionalisering van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties, werving van vrijwilligers uit nieuwe groepen en taakverlichting van vrijwilligersorganisaties.

Najaarsnota 2002: Flexibel beleid
Het Fonds flexibel beleid is ingesteld om slagvaardiger te kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen die zich voordoen. In het kader van de besteding uit dit fonds flexibel beleid hebben GS het volgend bestedingsvoorstel gedaan:

2003, Jaar van de Boerderij in Drenthe
Voor het project 2003, Jaar van de Boerderij in Drenthe willen GS in 282.000 euro uittrekken. Het doel van dit project is het behoud en beheer van historische boerderijen en erven, en het scheppen van voorwaarden waarmee aan de landelijke bouwkunst op verantwoorde wijze nieuwe toekomst kan worden geboden. In de periode van 1999 tot en met 2003 worden verschillende deelprojecten opgezet rondom het behoud van de agrarische landelijke bouwkunst in Nederland. In het afsluitende activiteitenjaar vindt een breed scala aan acties plaats rondom het thema boerderijen op het gebied van cultuur, toerisme en recreatie.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl