D66

Kwaliteit bij kinderopvang prioriteit

Zorg en gezondheid

Vivien van Geen

24-09-2002 - D66 vindt dat de kwaliteit in de kinderopvang voorop moet staan. Daarom was de fractie verbaasd over het plan van de minister van Economische Zaken Heinsbroek, om voortaan bejaarden op kinderen te laten passen. Je gaat pas gerust naar je werk, als je weet dat de opvang van je kind goed geregeld is, aldus Vivien van Geen die mondelinge vragen stelde aan de staatssecretaris van Emancipatie en Familie, Phoa.

D66 is het met de minister eens dat er een groot tekort is aan plaatsen in de opvang. Maar de kwaliteit staat voorop. Kinderopvang is een verantwoordelijke taak waarop ouders moeten kunnen vertrouwen. Pas als opvang goed is geregeld is het voor ouders met een grust hart aan het werk te gaan.

Staatssecretaris Emancipatie, Phoa, is tijdens het mondelinge vragenuur in de Tweede Kamer gevraagd of het kabinet kinderopvang en de professionaliteit van de sector wel serieus neemt. Ouderen zijn niet gediplomeerde kinderverzorgers. En juist dat aspect is van belang, de kinderopvang moet goed en betrouwbaar zijn en de overheid moet daarop toezien. In Nederland wordt alles, zelfs fietsbanden, aan strenge kwaliteitseisen onderworpen. En dat moet vooral blijven gelden voor kinderopvang. Phoa heeft aangegeven dat dit najaar een nota verschijnt waarin de wettelijke basisregels ten aanzien van kinderopvang, eventueel aangevuld door de sector, uiteengezet zullen worden.