Gemeente Amersfoort

Amersfoort zet accommodatiescout in

datum: 24 september 2002

Er is een grote vraag van organisaties naar ruimte voor hun activiteiten. De gemeente Amersfoort stelt daarom een accommodatiescout aan die bemiddelt tussen vraag en aanbod van ruimte in bestaande gebouwen. Hiervoor wordt ¤ 40.460, - beschikbaar gesteld uit de stelpost Lokaal Sociaal Beleid. De accommodatiescout wordt aangesteld tot januari 2003, waarna een evaluatie zal volgen.

In de praktijk blijkt het lastig om een ruimte te vinden voor een vereniging om bijvoorbeeld te kunnen vergaderen. Vaak ontbreken de financiële middelen om een eigen ruimte te kunnen bekostigen. Bovendien is er te weinig ruimte beschikbaar. Vooral organisaties van jongeren, allochtonen en andere vrijwilligers hebben hier mee te maken. De meeste vragers naar ruimte willen best delen in het gebruik van een bestaande locatie. Verenigingen en clubs die een eigen ruimte hebben zijn echter niet vanzelfsprekend bereid om hun accommodatie beschikbaar te stellen aan andere gebruikers.

Er bestaat binnen de gemeente al een 'commissie vrijkomende ruimtes', deze commissie verdeelt ruimtes die vrijkomen binnen Amersfoort en die een nieuwe bestemming kunnen krijgen. Als aanvulling daarop vindt er nu een inventarisatie plaats van bestaande gebouwen die niet permanent in gebruik zijn, zoals bijvoorbeeld scholen of kerken. De gemeente streeft naar multifunctioneel gebruik van bestaande gebouwen en wil daarom bekijken of de ruimte gedeeld kan worden met anderen. De accommodatiescout moet de bemiddeling tot stand brengen.

De gemeente heeft Joost Gruyters aangesteld als accommodatiescout. Gruyters zal veel tijd investeren in het leggen van contacten tussen de vragers en de bezitters. Duidelijk moet zijn dat het voor beide partijen een win-win situatie is. Wanneer men elkaar weet te vinden, valt er voor beide partijen winst te boeken. De vragers naar ruimte kunnen hun activiteiten ontplooien. De bezitters doen soms nuttige contacten op met een voor hen onbekende groep mensen. Zo kan bijvoorbeeld een verzorgingshuis ruimte beschikbaar stellen aan een groep jongeren die een toneelstuk willen instuderen. De jongeren brengen wat leven in de brouwerij en doen de generale repetitie voor de bewoners van het verzorgingshuis. Op deze manier wordt er optimaal gebruik gemaakt van de bestaande ruimte.