Gemeente Amersfoort

Verbeterplan Wet Voorzieningen Gehandicapten; betere afspraken, kortere wachttijden

datum: 24 september 2002

Duidelijke afspraken, een verdergaande samenwerking tussen de betrokken organisaties, een cliëntvolgsysteem en betere communicatie met de doelgroep. Dat zijn de belangrijkste punten uit het verbeterplan voor de uitvoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). De voorstellen uit het plan moeten er vooral toe leiden dat gehandicapten of ouderen die een WVG-aanvraag hebben ingediend niet meer zo lang moeten wachten op de voor hen zo noodzakelijke rolstoel, woningaanpassing of vervoer.
Volgens het plan kunnen de eerste verbeteracties vanaf januari 2003 plaatsvinden.

Het verbeterplan is opgesteld naar aanleiding van de resultaten uit een onderzoek naar de uitvoering van de WVG en een onderzoek naar het functioneren van het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO). Het eerste onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van klachten over de lange tijdsduur tussen aanvraag en de daadwerkelijke verstrekking van een voorziening en het gevoerde verstrekkingenbeleid. Het evaluatieonderzoek naar het functioneren van het RIO was reeds afgesproken bij de start van deze nieuwe organisatie in 1998.

Betere afspraken
Bij de uitvoering van de WVG zijn verschillende organisaties betrokken:

1. Het Zorgloket waar mensen een aanvraag kunnen indienen voor een WVG-voorziening.

2. Het Gewest Eemland waar de aanvraag voor een WVG voorziening wordt afgehandeld.

3. Het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) dat, waar nodig, een indicatieadvies geeft bij de WVG-aanvragen.
Om te komen tot een meer duidelijke rolverdeling en heldere afspraken van de gemeente met deze organisaties, maar ook tussen de organisaties, zullen bestaande afspraken, convenanten en contracten tegen het licht worden gehouden en daar waar nodig worden aangepast of aangevuld.

Onderzoek
Uit jaarcijfers van het Gewest Eemland blijkt dat op dit moment het aantal aanvragen voor een WVG-voorziening nog steeds stijgt. Daarnaast blijkt dat de WVG-voorzieningen, zoals rolstoelen en scootmobielen, steeds duurder worden. Dit heeft consequenties voor het beschikbare budget.
In verband met de noodzakelijke kostenbeheersing wordt daarom voorgesteld de nog te verwachten stijging van het aantal aanvragen en ook de oorzaken van de stijgende kosten van voorzieningen nader te onderzoeken. Daarnaast komen op korte termijn voorstellen voor aanpassingen van het verstrekkingenbeleid. Uitgangspunt blijft daarbij dat de gemeente een zorgplicht heeft en dat iedereen die dat nodig heeft een adequate voorziening moet krijgen.

Zorgloket
Het Zorgloket is het loket waar iemand met een zorgvraag als eerste terechtkomt voor informatie, advies, of het indienen van een aanvraag. Om het hele proces rond een WVG aanvraag soepeler te laten verlopen is het nodig dat het Zorgloket opnieuw wordt ingericht. De gemeente zal zich opnieuw buigen over de taken en werkwijze van het zorgloket en over de vraag waar het loket het beste kan worden ondergebracht. Voorheen was het loket gevestigd in het stadhuis aan het Stadhuisplein 3. Op dit moment is het Zorgloket alleen telefonisch bereikbaar.

Cliëntvolgsysteem
Een ander belangrijk voorstel uit het verbeterplan is het op elkaar afstemmen van de huidige registratiesystemen van Gewest Eemland en het RIO tot één geautomatiseerd systeem waar alle betrokken organisaties toegang tot hebben en dat dagelijks wordt geactualiseerd.

Communicatie
Om de communicatie met de cliënten te verbeteren zal de gemeente de huidige situatie en de informatiebehoefte van de cliënten in kaart brengen. Op basis daarvan wordt een communicatieplan ontwikkeld.

Klankbordgroep
Volgens het voorstel zal de gemeente het verbeterplan bespreken met een klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers van cliënten organisaties op regionaal niveau. De uitkomsten van de gesprekken met de klankbordgroep zullen dienen als belangrijke inbreng voor de uitwerking van de deelprojecten.

Financiën
Het geld voor het uitvoeren van verbeterplannen komt grotendeels uit de reguliere budgetten van de betrokken organisaties. Daarnaast zullen de middelen die het ministerie van VWS ter beschikking stelt voor het verder ontwikkelen van het RIO voor de verbeteringen worden ingezet.