Gemeente Amersfoort

College wil eenmalig investeren in brandpreventie op scholen

datum: 24 september 2002

De brandweer inspecteert momenteel alle schoolgebouwen in Amersfoort. De scholen krijgen daarbij strengere brandveiligheidsmaatregelen opgelegd dan voorheen. De schoolbesturen hebben aangegeven dat zij de kosten van deze brandpreventieve voorzieningen zelf niet kunnen dragen. Daarom hebben ze aanvragen tot vergoeding bij de gemeente ingediend. Volgens de wet is de gemeente niet verplicht deze kosten op zich te nemen. Toch stelt het college de gemeente raad voor om hier eenmalig 1,4 miljoen euro voor uit te trekken. Dit doet het college in het belang van de veiligheid van scholen. Ook stelt het college dat schoolgebouwen moeten voldoen aan de eisen van wet- en regelgeving en dat het college zich hiervoor verantwoordelijk voelt.

De brandweer controleert sinds november 2001 ongeveer 2000 panden in Amersfoort op brandveiligheid. Ook de schoolgebouwen worden geïnspecteerd. In het licht van de rampen in Enschede en Volendam heeft de brandweer de veiligheidseisen aangescherpt. De wetgeving is niet veranderd, maar landelijk geeft de brandweer er een zwaardere uitleg aan. De schoolbesturen betalen normaal gesproken zelf de kosten voor brandpreventieve voorzieningen in schoolgebouwen. Daarvoor krijgen ze van het Rijk een vergoeding. Deze vergoeding dekt echter niet de kosten van de brandpreventieve maatregelen die de scholen nu moeten treffen. Daarom heeft een groot aantal schoolbesturen een aanvraag tot vergoeding van deze kosten bij de gemeente ingediend.

Verantwoordelijkheid van de gemeente?
Formeel gezien is de gemeente niet verplicht deze kosten op zich te nemen. Het gaat namelijk niet om zogenaamde huisvestingskosten. Deze kwestie speelt niet alleen in Amersfoort. De Raad van State deed in het geval van een andere gemeente de uitspraak dat gemeenten niet wettelijk verplicht zijn geld te geven aan scholen die hun gebouwen aanpassen aan de meeste recente brandveiligheidseisen.

Er zitten echter meer kanten aan deze zaak dan alleen een formele. Om de volgende redenen neemt de gemeente toch de kosten op zich:
- De gemeente geeft hoge prioriteit aan veiligheid. Het is in Nederland nog niet voorgekomen dat er op een school slachtoffers zijn gevallen door brand. De keren dat er in Amersfoort op een school brand uitbrak, was dat altijd na schooltijd of in de vakantie. Desondanks moet er alles aan worden gedaan om te voorkomen dat er slachtoffers vallen bij een eventuele brand.

- De Vereniging van Nederlandse Gemeenten verwijst naar de wettelijke plicht die de gemeente heeft om te zorgen dat de onderwijshuisvesting voldoet aan alle eisen van de wet- en regelgeving. Als scholen niet voldoen aan de voorschriften van de brandweer, krijgen ze geen gebruiksvergunning. Gebruik zonder gebruiksvergunning is in strijd met de wet.

- De gemeente is doordrongen van het feit dat de vergoeding die de schoolbesturen van het Rijk krijgen absoluut onvoldoende is.
- Andere steden zoals Hilversum, Utrecht, Apeldoorn en Almere hebben besloten de kosten voor de brandpreventieve voorzieningen wel op zich te nemen.

- De kosten voor vervanging en exploitatie van de voorzieningen zijn, na deze eenmalige investering door de gemeente, voor rekening van de schoolbesturen.