Gemeente Tilburg

24-9-2002
College stelt ontwikkelingsplan Overhoeken vast

Op 23 september heeft het college besloten het ontwikkelingsplan Overhoeken Berkel-Enschot vast te stellen als leidraad voor de toekomstige ontwikkeling en realisatie van de Overhoeken: Enschotsebaan, Koningsoord, De Akker, Heikant en Spoorzone.

Samenvattend wordt in het ontwikkelingsplan ingegaan op:
· Een duurzame gebiedsontwikkeling aan de hand van een milieuprofiel dat specifiek voor de Overhoeken is opgesteld. In het milieuprofiel zijn de gemeentelijke doelstellingen voor mobiliteit, ruimtegebruik, groen en natuur, geluid, bodem, energie, water, lucht, afval en externe veiligheid vastgelegd.

· Het programma voor woningbouw, bedrijfsterreinen, detailhandel, zorg en kunst en cultuur binnen de verschillende Overhoeken. In Overhoek Koningsoord ligt het accent op ouderenhuisvesting, zorg, cultuur en detailhandel, in de Overhoeken Enschotsebaan en Heikant op particulier opdrachtgeverschap en in de Overhoek Enschotsebaan op woon-werkeenheden.

· De gebiedsontsluiting, waarbij afhankelijk van de feitelijke invulling van de Overhoek nieuwe ontsluitingswegen worden gerealiseerd.

· De planologische gevolgen van het ontwikkelingsplan. Hierbij wordt uitgegaan van de huidige globale bestemmingsplannen met aanpassingen op onderdelen.

· De stedenbouwkundige uitwerking van de Overhoeken.
· De wijze van gebiedsontwikkeling met de marktpartijen in het gebied.
· De grondexploitatie met als uitgangspunt een financieel sluitende grondexploitatie.

· De fasering van de gebiedsontwikkeling, waarin wordt voorgesteld twee fasen te onderscheiden. Fase 1 omvat de Overhoeken Enschotsebaan, Koningsoord en De Akker (oplevering eerste woningen vanaf voorjaar 2005). Fase 2 omvat de Overhoeken Heikant en Spoorzone (realisatie vanaf 2007). In de Overhoeken zal vanaf 2005 sprake zijn van een aanbod van 220 tot 250 woningen per jaar. In het ontwikkelingsplan is planologisch ruimte voor 1.500 woningen. De ruimtelijke capaciteit kan oplopen tot 1.850 woningen, hetgeen in het kader van duurzaam ruimtegebruik nadrukkelijk me zal worden gegeven bij de stedebouwkundige uitwerking.

De gemeente Tilburg heeft in overleg met de Dorpsraad Berkel-Enschot het ontwikkelingsplan voor de Overhoeken gemaakt. Het ontwikkelingsplan is de leidraad voor het stedenbouwkundig plan, dat in de komende maanden wordt opgesteld. Het stedenbouwkundig plan vormt vervolgens weer de basis voor het planologisch traject om de vastgestelde globale bestemmingsplannen voor de Overhoeken uit te werken.

Daarnaast worden op basis van het ontwikkelingsplan onderhandelingen opgestart met de marktpartijen in de Overhoeken. In deze onderhandelingen worden afspraken gemaakt voor ontwikkeling en realisatie van de afzonderlijke Overhoeken.