Ingezonden persbericht


Internet Society Nederland

INSIDE ISOC

INTERNET SOCIETY NEDERLAND SEPTEMBER 2002
De vereniging voor internetminded professionals, beleidsmakers en doordenkers in Nederland. Word lid!

Masterclass Scott Bradner (Harvard) op 24 september 2002

Toen 33 jaar geleden in alle stilte de eerste internetverbinding werd gerealiseerd tussen twee Amerikaanse universiteiten, vermoedde niemand de enorme vlucht die het medium zou nemen. Het is dan ook niet vreemd dat op de huidige schaal en met het moderne gebruik van het internet in de architectuur waar toen de basisfilosofie van is neergelegd, allerlei eigenaardigheden naar boven komen.

Met de crisis waarin de sector zich momenteel bevindt, is het interessant om eens te kijken naar de kwaliteit van die uitgangspunten, en waar ze eventueel op fundamentele punten verbeterd zouden kunnen worden. Toonaangevend technoloog en internetexpert Scott Bradner (Harvard, USA - lid van de IESG en IETF-prominent) maakte een analyse, en legt op 24 september a.s. tijdens een bijzonder ISOC masterclass in Delft de basisfilosofie van het internet langs de meetlat van de huidige corporate realiteit.

Aanmelden: http://isoc.nl Meer informatie: masterclasses@isoc.nl

ISOC maakt goede kans op .org-domeinnamen

ISOC heeft zich samen met partner Afilias in de afgelopen ingespannen om de delegatie van .org-domeinnamen onder haar hoede te krijgen. Het contract met Verisign was afgelopen, en er werd gezocht naar een nieuwe, betrouwbare partij met ditmaal een non-commercieel karakter. ICANN, de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers heeft het voorstel van ISOC - op basis van een onderzoek dat door vier onafhankelijke partijen is gedaan - als duidelijk beter dan dat van haar mededingers aangemerkt. Naast het veiligstellen van de stabiliteit van het .org domeingebied ten behoeve van de internationale gemeenschap kan het ook een nieuwe, stabiele bron van inkomsten betekenen voor de internationale nonprofitorganisatie ISOC zelf. Een definitief contract tussen ISOC en ICANN wordt binnenkort verwacht. Meer informatie...

ISOC neemt afscheid van directeur

ISOC nam op 2 september jongstleden afscheid van haar directeur Herman Hollander. Hollander (1955) was bijna twee jaar directeur van het bureau van de vereniging. Zijn vertrek maakt deel uit van een sanering van het ISOC-bureau. Zijn taken worden ad interim overgenomen door Michiel Leenaars (1972). Leenaars was de afgelopen jaren binnen het bureau al verantwoordelijk voor de internationale contacten, het activiteitenprogramma en het inhoudelijk beleid.

Jubileum + reunie ISOC.nl op 26 november a.s.

Op 24 november 1997 werd in het bijzijn van ruim tweehonderd mensen, waaronder ook de toenmalige president van de internationale ISOC, Donald Heath, in Utrecht het begin gemaakt een Nederlandse afdeling van de internationale Internet Society. Nu, vijf jaar later, kent de vereniging een solide basis van zo'n 800 leden en zijn er tal van kleinschalige en grootschalige activiteiten ontplooid op het gebied van onder meer breedband, e-learning, standaardisatie, webtechnologie en security. Op 26 november a.s. wordt het vijfjarig jubileum gevierd met een feest en een reunie. Lokatie en verdere details volgen nog, maar reserveer de datum alvast in je agenda.

Kantoor ISOC verhuist naar Amsterdam

ISOC nam op 30 augustus j.l. haar intrek in een nieuw kantoor aan de Kruislaan 402 in Amsterdam. Deze verhuizing is mogelijk gemaakt door twee nieuwe participanten, het WTCW en Amsterdam Science Park. Het nieuwe kantoor bevindt zich onder de rook van het belangrijkste internetknooppunt van Europa, de AMS-IX. Ook het CWI, SARA en Twinning zijn daar gevestigd.

ISOC is dus voortaan bereikbaar op het volgende adres:

ISOC.nl
Kruislaan 402
1098 VA Amsterdam

Zie ook de (http://isoc.nl) website van ISOC.nl voor een routebeschrijving.

Jubileum + reunie ISOC.nl op 26 november a.s.

Internet Society zet jaarlijks de ontwikkelingen binnen en rondom de internetgemeenschap op een rijtje, en wijst daarbinnen de belangrijkste initiatieven aan. Met de ISOC Awards wil Internet Society vernieuwende initiatieven rondom internet de erkenning geven die ze verdienen, en daardoor een stimulans betekenen voor de verdere groei van internet en breedverspreide kennis daarover. Er worden ISOC Awards uitgereikt in vier categorieën: beste maatschappelijke internetinitiatief, beste overheidsinitiatief op het gebied van internet, internettoegankelijkheidsinitiatief van het jaar en net-art. Op de site van ISOC.nl (http://isoc.nl/awards) leest u er meer over.

Samen met de andere leden van ISOC.nl bepaalt u wie genomineerd wordt, dus als u extra aandacht gunt aan een belanghebbend initiatief dat u kent laat het ons dan weten. Natuurlijk kunnen ook initiatieven waar u zelf aan mee werkt naar een van de Awards meedingen; een gerenommeerde en onafhankelijke jury zal de uiteindelijke winnaars bepalen. De nominatieprocedure staat nu open via de website en via e-mail (awards@isoc.nl).

(c) Dit bericht is een uitgave van de vereniging Internet Society Nederland voor haar leden en geinteresseerden. Het verder verspreiden van dit bericht is toegestaan. De in dit bericht opgenomen verwijzingen naar kortingen en voordelen zijn alleen van toepassing voor geregistreerde leden van de Internet Society Nederland. Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. Medewerkers van participanten van de Internet Society Nederland kunnen zich via http://isoc.nl gratis laten registeren als lid, mits het aantal slots van deze participant toereikend is. Voor personen die niet aan een participant zijn verbonden kost het lidmaatschap 100 EURO/jaar.