Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit en Researchcentrum

16 september 2002, nr. 054

Onderzoekers en burgers debatteren over 'Stad en Land' op Floriade

Groot publieksdebat over de rol van groen in Nederland

Wat voor groen willen we in de stad? Nemen we genoegen met voetbalveldjes en hondenuitlaatstroken, of willen we echte stadsnatuur? Hoe voorkomen we dat door de vraag naar groene woonmilieus de open ruimte dichtslibt? Kiezen we voor groen rond het huis of voor compacte woonvormen op acceptabele afstand van echte natuurgebieden? En hoe zit het met de rol van de boer? Kan de opkomst van verbrede landbouwbedrijven, zoals kampeer- en zorgboerderijen, de relatie tussen stad en landbouw herstellen?

Over dit soort vragen organiseert Wageningen Universiteit en Researchcentrum op 24, 25 en 26 september een drietal publieksdebatten in een arena op de Floriade onder de titel 'Stad en Land'. Aan de debatten wordt deelgenomen door onderzoekers, beleidsmakers, burgers en andere belangstellenden. Daarnaast zijn woningbouwstichtingen in steden en op het platteland aangeschreven om een busvol bewoners 'af te vaardigen'. Ook de aanwezige Floriade-bezoekers kunnen gewoon aan de debatten deelnemen, die onder deskundige leiding staan van presentatrice Legien Kromkamp. Het debat is een initiatief van de onderzoeksinstituten Alterra en LEI in het kader van het LNV-onderzoeksprogramma 'Groene Metropolen'. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Wageningen UR dat op deze schaal burgers betrokken worden bij een onderzoeksprogramma om hun wensen kenbaar te maken.

Het onderzoeksprogramma 'Groene Metropolen', over groen in en om de stad, leent zich uitstekend voor het organiseren van discussie met beleidsmakers en het 'publiek' over de rol van groen in verstedelijkend Nederland en de verschillende wensen die er op dit terrein leven. De driedaagse debatreeks 'Stad en Land' is gesplitst in drie deelonderwerpen 'Natuur in de stad', 'Stad en landbouw' en 'Wonen in de natuur'. Elke dag start er een debat om 11.00 uur en een om 14.00 uur (op donderdag 26 september om 13:30 uur). Ze duren maximaal anderhalf uur.

Natuur in de stad - 24 september 2002

Recreeren in het groen in de directe woonomgeving worden door beleidsmakers van groot belang gevonden voor het verbeteren van de leefbaarheid, het welzijn en de volksgezondheid. Maar wat voor groen heeft nu eigenlijk de voorkeur van de mensen? Hoe kan de stadsnatuur er uit zien? Zijn dat brandnetels of kan het ook 'glossy' zijn? Hoe kunnen we op een innovatieve manier groen en stadsnatuur realiseren?

Groen wonen - 25 september 2002

De vraag naar groene woonmilieus is groot, maar vormt een bedreiging voor de gewenste open ruimte en vergezichten. Groen wonen betekent kiezen. Kiezen voor groen dichtbij huis, waarbij stad en land in gevarieerde woonmilieus in elkaar overlopen? Of kiezen voor groen op afstand, met een scherpe scheiding tussen compacte steden en het lege land? Er is behoefte aan helder inzicht in de effecten van deze keuzen en de bestaande rijkdom aan ideeen en initiatieven.

Stad en landbouw - 26 september 2002

De landbouw heeft zich jarenlang gericht op de internationale markt. De stad werd door boeren vaak als bedreigend ervaren. Maar steeds meer verbrede landbouwbedrijven leveren nu een breed scala aan diensten aan de stad. De relatie tussen stad en landbouw wordt geleidelijk hersteld. Hoe zien vraag en aanbod er uit er nu uit? Wat maakt een boerderij aantrekkelijk voor een stedeling? Wat kunnen boeren allemaal? Moeten de 'groene diensten' zich beperken tot natuur en landschap of zijn er ook mogelijkheden om zorgfuncties over te nemen?
Het middagdebat wordt besloten met de overhandiging van een Europees rapport over plattelandsontwikkeling van prof.dr.ir. J.D. van der Ploeg, hoogleraar rurale sociologie, aan Margreeth de Boer, burgemeester van Leeuwarden, voorzitter van de Stichting Architectuur Lokaal en lid van het Comité van Aanbeveling Project 2003, jaar van de boerderij.

De debatreeks op de Floriade past in het streven van Wageningen UR belanghebbenden en burgers nauwer te betrekken bij haar onderzoek en onderwijs.