Gemeente Nuth


17-09-02

Parkstad Limburg (4)

Op 24 september zal de gemeenteraad zich voor of tegen deelname aan het nieuwe samenwerkingsverband Parkstad Limburg uitspreken. In de aanloop daar naartoe verschijnt ons vierde artikel over Parkstad Limburg. Het nieuwe samenwerkingsverband gaat uit van 18 taakvelden waarin het college bestuurlijke verantwoordelijkheden moet afgeven. Dit wil het college niet! Het college van B&W kiest voor samenwerking binnen Parkstad Limburg voor acht taakvelden:

* Beheer en revitalisering bedrijventerreinen;
* Ontwikkeling kleinschalige groene bedrijfsterreinen;
* Oprichting Raad voor de arbeidsmarkt;

* Samenwerking Werk en Inkomen;

* Instrumenten die leiden tot de arbeidsmarkt;
* Binnen- en Buitenringweg;

* Beleidsplan wonen;

* Actief beleid vroegtijdige schooluitval.
Dit zijn taakvelden die van wezenlijk economisch en maatschappelijk belang zijn. Voor het economisch hart van Nuth is een goed bedrijventerrein belangrijk. Wij willen iets te bieden hebben voor het bedrijfsleven. Wij willen als direct aanspreekpunt de belangen daarvan naar buiten blijven vertegenwoordigen. De regionale uitstraling van het bedrijvenpark de Horsel zal in de toekomst verder worden versterkt. Dit kan alleen door goed samen te werken met de omliggende gemeenten binnen als buiten Parkstad Limburgverband.

Naast dit economische belang is het maatschappelijk aspect even belangrijk voor onze burgers. Voor de inwoners is de arbeidsmarktontwikkeling net zo belangrijk als zich thuis voelen in een gemeente met alle voorzieningen die daarvoor nodig zijn. Werk en wonen zijn voor u en ons belangrijke taakvelden. De samenwerking binnen Parkstad Limburg om werk en wonen samen op te pakken levert direct tastbare resultaten op voor onze burgers. De gevolgen van voldoende aanbod van werk en wonen raakt elke burger. En daar hoort ook een goede bereikbaarheid bij door een goed onderhouden wegennet. En om de jeugd een vruchtbare toekomst te garanderen, is een verantwoorde schoolbegeleiding nodig. Deze acht taakvelden zijn voor u als burger herkenbaar. Daar wil dit college zich ook voor inzetten. Daarom adviseert dit college voor de gemeenteraadsvergadering van 24 september:

Kies voor deze 8 taakvelden en niet voor de 18 taakvelden anders gaat dit ten koste van de zelfstandigheid van de gemeente Nuth.