Ingezonden persbericht

Automatische defibrillator (AED) redt levens

De meest levensbedreigende situatie is een hart/ademstilstand. In het reanimatieonderwijs leert men om na het vaststellen van een hartademstilstand direct te beginnen met beademing en hartmassage. Deze handelingen zullen in het algemeen niet leiden tot herstel van de circulatie, maar zullen vooral het ontstaan van schade aan de hersenen en aan het hart, als gevolg van de circulatiestilstand vertragen. Een veel voorkomende ritmestoornis (kamerfibrillatie) is vaak de oorzaak van de stilstand in de bloedsomloop. Deze stoornis is te doorbreken met een elektrische schok. Elke minuut later dat de elektrische schok gegeven wordt, vermindert de kans op overleven met 5-10%.

Deze handeling was, tot voor kort, uitsluitend voorbehouden aan ambulancehulpverleners en artsen. Met de komst van de Automatische Externe Defibrillator (AED) is het voor getrainde EHBO'ers of Bedrijfshulpverleners mogelijk geworden om de schokken toe te dienen vóórdat de professionele hulpverleners de reanimatie overnemen. De AED werkt vrijwel volledig automatisch en instrueert d.m.v. een gesproken tekst de hulpverlener die het apparaat bedient. De hulpverleners binnen het bedrijf kunnen vaak veel sneller ter plaatse zijn. Vooral bedrijven, kantoren en andere gelegenheden waar veel bezoekers en/of werknemers aanwezig zijn, hebben hierom interesse voor de defibrillator.

Om deze redenen heeft ook de Coöperatieve bloemenveiling Flora te Rijnsburg een AED aangeschaft en een aantal mensen laten opleiden tot bediener AED. Na een opleiding van drie uur kan een hulpverlener de AED toepassen bij een slachtoffer met een circulatiestilstand.

De cursus werd gevolgd bij Medidact, waarvan de docenten allen werkzaam zijn in de spoedeisende hulpverlening.

Belangstellenden kunnen voor informatie terecht bij;

Medidact medische bedrijfsopleidingen
Rietkraag 77
2144 KB Beinsdorp
Tel. 0252 - 53 11 37 / medidact@planet.nl