Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

MinBZK.nl

98% van gemeenten heeft inmiddels actueel rampenplan

13 september 2002

Tien gemeenten in Nederland hebben nog geen actueel rampenplan. Het gaat om Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Gemert-Bakel, Laarbeek, Valkenswaard, Waalre, Staphorst, Oostburg en Schouwen-Duiveland. Alle andere 486 gemeenten hebben wel een actueel rampenplan dat voldoet aan de eisen van de wet. Dit heeft staatssecretaris Hessing van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag bekend gemaakt. De voortgangsrapportage wordt aan de Tweede Kamer gestuurd.
---

Hessing zal binnenkort de Commissarissen van de Koningin van de betrokken provincies (Noord-Brabant, Overijssel en Zeeland) in een gesprek om uitleg vragen. Duidelijk zal moeten worden op welke wijze en termijn deze provincies de vastgestelde achterstanden bij de gemeenten gaan wegwerken.

Uit de voortgangsrapportage van februari 2002 bleek nog dat 68 gemeenten niet voldeden aan de eisen van de wet. In een rampenplan moet onder andere een inventarisatie staan van welke soorten rampen en zware ongevallen een gemeente bedreigen, welke diensten en personen betrokken worden bij de rampenbestrijding, wie de leiding over de diensten heeft en hoe de informatievoorziening en waarschuwing van de bevolking verloopt. Verder moet het rampenplan op hoofdlijnen de evacuatie van de bevolking beschrijven, de geneeskundige organisatie op het rampterrein, de opvang van slachtoffers, de voedselvoorziening en bevoorrading en het beperken van schadelijke gevolgen.

De provincies zijn, samen met BZK, bezig eenduidige criteria voor de toetsing van rampenplannen en rampbestrijdingsplannen te ontwikkelen. Staatssecretaris Hessing zal deze criteria wettelijk vastleggen in een Algemene Maatregel van Bestuur. Hierdoor ontstaat uniformiteit bij de toetsing door de provincies van de gemeentelijke plannen. In een nieuwe wet over kwaliteitsbevordering van de rampenbestrijding zal komen te staan dat gemeenten hun rampenplannen elke vier jaar opnieuw moeten vaststellen en tussentijds actueel moeten houden.

De volgende rapportage wordt medio februari 2003 naar de Tweede Kamer gezonden.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 24 september 2002