TNO

Nieuws@TNO

TNO TPD wint prijsvraag Rijkswaterstaat met 3D opsporing in ondiep water

23-09-2002 - Systeem vindt houten scheepswrakken in vaarwegen

TNO TPD en het Renard Centre of Marine Geology uit België hebben voor de directie IJsselmeergebied van Rijkswaterstaat een nieuw systeem ontwikkeld waarmee in ondiep water tot een diepte van 50 meter drie dimensionale seismische opnamen te maken zijn van de ondergrond. Rijkswaterstaat wil namelijk (houten) objecten opsporen die groter zijn dan 3 meter tot een diepte van 4 meter onder de waterbodem . De aanleiding hiervoor is dat bij het verbeteren van de vaarweg Amsterdam-Lemmer op enkele plaatsen in het aan te leggen tracé (houten) scheepswrakken werden aangetroffen. Omdat hiervoor nog geen technologie beschikbaar is, heeft Rijkswaterstaat in het kader van het project IMAGO (Innovatief Meten Aan Gezonken Objecten) van Rijkswaterstaat een prijsvraag van EUR 50.000,- uitgeschreven voor de bedenkers van een meetsysteem dat voldoet aan de vraag.

Meetsysteem
Meetsysteem (gesleept achter een schip)

Nationale en internationale reacties
Uit 16 inzendingen, afkomstig uit de hele wereld, hebben TNO TPD en het Renard Centre of Marine Geology het beste voorstel ingediend en daarmee de prijsvraag gewonnen. Het winnende ontwerp van TNO en de Belgen bestaat uit een seismische bron die achter een boot aan gesleept wordt. Deze bron zendt geluidsgolven uit naar en in de bodem. De weerkaatsing van de geluidsgolven wordt geregistreerd door 8 ontvangers die aan de zijkant van de boot aan drijvers zijn bevestigd. Met dit systeem is het mogelijk om in ondiep water over een breedte van 14 meter (per vaarlijn) drie dimensionale seismische opnamen te maken van de ondergrond tot een diepte van 50 meter onder de waterbodem. Aan de hand van de verzamelde gegevens kunnen uitspraken gedaan worden over de verschillende grondlagen, geologie en milieuaspecten van een gebied.

Meetresultaat
Resultaat een stukje Westerscheldebodem bij Antwerpen met een ronde kleistructuur op zekere diepte.

Deze maand is de geldprijs in ontvangst genomen. Het geld moet worden besteed aan de uitontwikkeling van het idee tot een werkend instrument voor Rijkswaterstaat.

Nieuwsredactie, TNO

Meer informatie:
TNO TPD

Contactpersoon:
Prof.dr.ir. Gerrit Blacquière, TNO TPD
telefoon 015 269 21 46
e-mail blacquiere@tpd.tno.nl