CBS

Producenten industrie somberder

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in augustus 2002 iets teruggelopen. In juli steeg het vertrouwen nog sterk. Uit de Conjunctuurtest van het CBS blijkt tevens dat de orderpositie van de Nederlandse industrie licht is afgenomen. Het oordeel van de ondernemers over de orderpositie is mede hierdoor verslechterd.

Ondernemers negatiever over bedrijvigheid en orderpositie Na de sterke verbetering van het vertrouwen in juli, is het vertrouwen van de ondernemers in de industrie in augustus met 1,8 punten verslechterd van +1,5 tot -0,3. De daling van het vertrouwen wordt vooral veroorzaakt door de verwachtingen van de ondernemers ten aanzien van de bedrijvigheid voor de periode september-november en het negatievere oordeel over de orderpositie. Net als in de voorgaande drie maanden verwacht per saldo twaalf procent van de ondernemers een daling van de personeelsomvang in de komende drie maanden.

Bedrijvigheid loopt terug
In juli werd door de ondernemers nog een verbetering van de bedrijvigheid verwacht. In augustus is de bedrijvigheid volgens de ondernemers echter gedaald. Toch blijven de ondernemers positief gestemd over de bedrijvigheid voor de periode september-november. Rekening houdend met het seizoen is het optimisme ten opzichte van de vorige maand echter iets getemperd.

Orderpositie iets verslechterd
Voor de totale industrie zijn de orderontvangsten in augustus een fractie lager dan een maand eerder. De index van de orderpositie is in augustus met 0,5 procentpunt verslechterd tot 92,9 (juni 2000=100). In de sector consumptiegoederen is de orderontvangst in augustus licht toegenomen en verbeterde de orderpositie. De sector halffabrikaten heeft in augustus minder orders ontvangen dan in juli. Mede hierdoor is de orderpositie met circa één procentpunt afgenomen. In de investeringsgoederenindustrie ligt de orderontvangst in augustus nauwelijks lager dan in juli. De orderpositie is hier met bijna één procentpunt teruggelopen. In alle drie de sectoren is het oordeel van de ondernemers over de orderpositie negatiever dan in juli.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website. De orderpositie is een index (juni 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-193
24 september 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht