Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Startsein nieuwbouw PPO Sector Bloembollen in Lisse

Op 11 september is het officiële startschot gegeven voor de nieuwbouw van PPO-locatie Lisse. Allereerst bracht een aantal medewerkers een deel van het Nieuwbouwlied ten gehore aan het grote gezelschap van klanten en belanghebbende partijen. Na de verwelkoming en presentaties van Martin Jansen, clustermanager Bollen & Bomen, en Martin Kropff vond de officiële ceremonie plaats.

Aan de overkant van de huidige locatie, op de plek waar gebouwd gaat worden, onthulde een aantal genodigden het Nieuwbouwbord. Naast Rinette Jülicher (directeur DWK, ministerie LNV) waren Kees van Ast (vice-voorzitter Raad van Bestuur WUR), Jaques Langeslag (KAVB) en Henk Westerhof (KBGBB) hierbij actief.

nieuwbouw2a.jpg (12530 bytes)

Na twee decennia plannen maken en `fantaseren' over nieuwbouw voor het praktijkgerichte onderzoek aan bloembollen, bolbloemen en vaste planten is op 11 september het startschot gegeven voor de bouw van een locatie die uit moet groeien tot een kenniscentrum+ (plus). Martin Jansen, clustermanager Bollen & Bomen, vertelde dat het allereerst een prettige, goed uitgeruste werkplek moet worden voor de medewerkers om hun kennis te integreren en toe te passen. Het moet een open gebouw zijn en de uitstraling hebben van een ontmoetingsplaats voor vakgenoten, onder het motto `kennis delen = kennis vermenigvuldigen'. Ook zal gewerkt worden aan de uitbreiding van advieswerk (voor invulling van de groene ruimte, het bedrijfsleven en regionale overheden), het bijdragen aan onderwijsprogramma's en het mede op gang brengen van innovaties.

Op het proefveld aan de doorgaande weg om Lisse ligt de bouwkavel. Hier vond het officiële gedeelte van de opening plaats. Degenen die de ceremonie zouden voltrekken was gevraagd of zij de slogan "Het praktijkonderzoek is voor mij van betekenis als..." af wilden maken. Kees van Ast deed dit met "...een bron van informatie en inspiratie voor de toekomst." Jaques Langeslag (Koninklijke Algeemene Vereeniging voor Bloembollencultuur) volgde hem met "...het zijn vak goed verstaat en begrijpt." Henk Westerhof (Koninklijke Bond voor de Groothandel in Bloembollen en Boomkwekerijproducten) richtte zich vervolgens tot het personeel en noemde "...het de resultaten door de praktijk in de praktijk brengt." Rinette Jülicher nam secretaris generaal Chris Kalden van LNV waar. Zij maakte de slogan af met "...prominente prestaties". Hiermee benadrukte ze: meer dan in het verleden werd gevraagd, meer kijken naar wat de klant wil en de prestaties moeten opvallend zijn in een breder speelveld. Deze vier genodigden kregen allen een touw in de hand dat verbonden was met het doek over het Nieuwbouwbord. Zij trokken het plastic gezamenlijk naar beneden, waardoor een foto van het toekomstige pand zichtbaar werd.

nieuwbouw1a.jpg (10306 bytes) Tijdens de borrel die hierop volgde, zette Martin Jansen een weddenschap op de exacte datum van de oplevering van de nieuwbouw. De medewerker die er het dichts bij zit, wint een verrassing. Op de vragen wat de start voor de nieuwbouw voor PPO-Lisse en voor hem betekende antwoordde Martin "Het geeft een nieuwe schwung, een nieuw elan en het geeft vertrouwen in de toekomst aan. Bovendien is het een compacte locatie waar iedereen dicht bij elkaar zit zodat de lijnen kort kunnen zijn. Tenslotte heeft het meer uitstraling in vergelijking tot de barakken waarin we nu gehuisvest zijn. Dit is leuk en ik ben trots."

Details van de nieuwbouw
Bedrijfsgebouw inclusief klimaatkassen en klimaatcellen 2200 m2
Kassen
1950 m2
Hoofdgebouw met laboratoria, werkkamers en dienstenstraat 1150 m2
Werktuigenberging
500 m2
Totaal aantal werkplekken
75