Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Nieuw onderzoek bij PPO bloembollen

Bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) Bloembollen lopen vele onderzoeksprojecten. Productschap Tuinbouw (PT) biedt financiële ondersteuning bij lopende en nieuwe onderzoeksonderwerpen. Het nieuwe onderzoek is op een rijtje gezet.

Turf of stro onder composthoop
Veel bloembollentelers composteren op het eigen bedrijf. Eind dit jaar wordt het wettelijk verplicht om een laag turf aan te brengen onder de composthoop om het uitspoelen van voedingsstoffen tegen te gaan. De bloembollensector wil laten onderzoeken of stro hetzelfde absorberende effect heeft als turf. Stro is uit milieuoogpunt beter en de bollentelers kunnen er makkelijk en voordelig aan komen. De Sectorcommissie van PT gaf zijn goedkeuring aan een voorstel van PPO om proeven met stro te doen. Hiervoor trok de commissie ¤ 7.400,- uit. Dit jaar moet het onderzoek afgerond zijn.

Ploffers in dahlia
PPO gaat onderzoeken wat de oorzaak van 'ploffers' (natrot) in dahlia kan zijn. Vooral bij de productie van stekken steekt dit probleem de kop op. Voor dit jaar legt PT voor dit onderzoek bijna ¤17.000,- op tafel, volgend jaar april wordt bekeken wat de resultaten tot dan zijn.

Tulp
Kan galmijt in tulpen voorkomen worden door gestuurde bewaring met ULO (Ultra Low Oxygen)? Door lage zuurstofconcentraties krijgt de galmijt geen kans om de tulpen aan te tasten, zo blijkt uit een kleine praktijkproef van PPO. De sectorcommissie legde voor dit jaar ruim ¤20.000,- op tafel voor een grootschalig onderzoek. Aan de provincie Noord-Holland is ook een financiële bijdrage gevraagd.

Door lange bewaring van niet opgeplante droge tulpenbollen kan het bloeiseizoen verlengd worden. Een probleem is dat tijdens de bewaring de bollen soms uitdrogen. Dit gebeurt vooral bij tulpenbollen die in het voorjaar afgebroeid worden. PPO gaat samen met proeftuin Zwaagdijk onderzoeken of er bewaartechnieken zijn die uitdrogen voorkomen. Hiervoor is ¤22.000,- uitgetrokken.

Exporteurs op Scandinavië krijgen nogal eens schademeldingen van broeitulpen met fusarium aan de wortels. Om dit probleem aan te pakken gaat PPO allereerst uitzoeken om welke schimmel het gaat. Daarna zal de aantasting aangepakt worden. Voor dit onderzoek staat voor 2003 bijna ¤37.000,- op de rol.

Lelie
In de leliebroeierij komen in de wintermaanden aantastingen voor in blad en bloemknop die doen denken aan trips. PPO gaat uitzoeken welk insect de boosdoener is. De sectorcommissie van PT trok ¤7.000,- uit voor het onderzoek.

Een nog onbekende vorm van wortelrot bij lelies veroorzaakt in bepaalde delen van Nederland kwaliteitsverlies en opbrengstderving. PPO en DLV gaan in de komende maanden de oorzaak van deze aantasting proberen boven water te krijgen. Hiervoor legde de commissie bijna ¤17.000,- op tafel.

Hyacint
Voor de bestrijding van trips, bollen- en stromijten wordt bij vermeerdering van hyacinten door hollen en snijden het middel Actellic ingezet. De sector is op zoek naar een andere milieuvriendelijker oplossing, bijv. roofmijten. PPO gaat onderzoeken of deze nuttige insecten Actellic kunnen vervangen. De sectorcommissie legt bijna ¤ 32.000,- op tafel voor het onderzoek in 2003.

Iris
Onduidelijk is waar de oorzaak zit van zachtrot bij irissen bij 30°C. In ieder geval moet het bij de teelt gezocht worden. In eerste instantie gaat PPO een studie starten waar de aantasting precies opduikt. Hiervoor is ¤ 5.750 uitgetrokken.

Bron: Productschap Tuinbouw