Erasmus Universiteit Rotterdam

24 september 2002

UNCTAD: Transnationale ondernemingen investeren minder in het buitenland

Het jaarlijkse World Investment Report (WIR) van UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) is dit jaar gewijd aan Transnational Corporations and Export Competitiveness. Het rapport analyseert nieuwe ontwikkelingen en trends op het gebied van buitenlandse investeringen, internationale productie door transnationale ondernemingen en economische groei. De Faculteit der Bedrijfskunde levert jaarlijks een bijdrage aan het hoofdstuk over de 'Largest Transnational Corporations'.

Dit jaar staat het World Investment Report in het teken van zogenaamde export competitiveness. De belangrijkste bevinding is dat de buitenlandse directe investeringen (BDI in 2001 zijn gedaald tot $735 miljard. Dit is minder dan de helft van de waarde in 2000. Oorzaken voor deze daling zijn de vertragende wereldeconomie en een verminderend ondernemersvertrouwen. Beide zijn versterkt door de gebeurtenissen van 11 september in de Verenigde Staten, en veroorzaakten een sterke daling in transnationale fusies en acquisities. Gezien de economische malaise en het langzame herstel van het ondernemersvertrouwen, voornamelijk in de Verenigde Staten, verwacht UNCTAD voor 2002/2003 geen herstel van de directe buitenlandse investeringen.

Ondanks de daling in BDI is de internationale productie toch verder uitgebreid, maar langzamer dan voorheen. Ontwikkelingen verschillen echter tussen verschillende regios. De daling van de BDI was geconcentreerd in de ontwikkelde landen (-59%), de daling van BDI naar ontwikkelingslanden was kleiner (-14%) en er was zelfs een lichte toename in BDI naar Centraal en Oost Europa (2%). Binnen de ontwikkelingslanden zijn ook significante verschillen gemeten. Azië en Latijns Amerika hebben een lagere BDI, terwijl er sprake is van een lichte toename van de BDI naar Afrika. Desondanks blijft Afrika een marginale ontvanger van BDI.

Transnationale ondernemingen spelen een belangrijke rol in de export van ontwikkelingslanden. In een aantal landen is hun aandeel in de totale export substantieel. Bij landen met de grootste toename van hun marktaandeel in de afgelopen decennia, is de exportgroei direct of indirect gerelateerd aan de expansie van de internationale productiesystemen van transnationale ondernemingen. Ondanks dat steeds meer landen zich richten op het aantrekken van export georiënteerde buitenlandse directe investeringen zijn grote marktaandelen in export niet voldoende.

Noot voor pers

Het rapport is op aanvraag beschikbaar, evenals een verkorte versie alsmede persberichten over deelonderwerpen. Digitale versies zijn tevens via het internet verkrijgbaar op
http://www.unctad.org/WIR/contents/wir02content.en.htm Info: prof. dr. Rob van Tulder of drs. Douglas van den Berghe, tel (010) 408 1923; fax (010) 408 9019
e-mail: rtulder@fac.fbk.eur.nl

INLINE] INLINE]