Verbond van Verzekeraars

Marktwerking in de gezondheidszorg werkt alleen bij privaat basisstelsel

De marktwerking in de gezondheidszorg komt alleen van de grond bij een privaat basisstelsel. Als het kabinet kiest voor marktwerking, dan moet men ook vertrouwen hebben om aan de partijen in de zorg de verantwoordelijkheden te geven die hen toekomt, aldus mr. E.A. Kleijnenberg, voorzitter van het Sectorbestuur Zorgverzekering, die een presentatie heeft gehouden op het Nationaal Congres Gezondheidszorg 2003.

Het Verbond van Verzekeraars is van mening dat een publiekrechtelijk stelsel de marktwerking zal frustreren. Daarnaast is het Verbond van Verzekeraars van mening, in tegenstelling tot de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), dat de private basisverzekering Europa-proof is. De schaderichtlijnen zijn namelijk ook van toepassing op een publiekrechtelijk systeem met gereguleerde marktwerking, want de werkzaamheden van verzekeraars horen tot economische activiteiten. Volgens een recent onderzoek door de heren Ottervanger (Allen & Overy) en Slot (Universiteit Leiden) is een privaatrechtelijk stelsel zelfs beter te verenigen met de Europese wetgeving dan een publieke variant.

Het Verbond van Verzekeraars is overigens steeds van mening geweest dat de belangrijkste knelpunten in de gezondheidszorg te vinden zijn aan de zorgkant en niet aan de verzekeringskant.

24 september 2002

---