Provincie Noord-Holland

21,8 miljoen UNA-ISV subsidie voor vier Noord-Hollandse gemeenten

Gedeputeerde Staten (GS) willen vier zogenaamde productiehallen opzetten waarin de provincie samen met gemeenten en andere partijen werken aan concrete projecten voor stedelijke vernieuwing (ISV). GS vragen aan Provinciale Staten (PS) om voor de periode tot 2005 21,8 miljoen vrij te maken uit de verkoop van de UNA-elektriciteitscentrale voor de volgende negen deelprogrammas in vier gemeenten:

Productiehal Voorgestelde UNA-ISV bijdrage Deelprogrammas

Beverwijk 4,1 miljoen Sociale infrastructuur

Knooppunt Beverwijk

Den Helder 4,9 miljoen Stadshart

Nieuw Den Helder

Van Galenbuurt

Hilversum-Oost 6,3 miljoen Woonzorgzones

REGEV-terrein

Cultuurhistorie Liebergen

Zaanstad 6,5
miljoen Inverdan-Zaandam

Concrete projecten per deelprogramma
Beverwijk:
Multifunctionele accommodatie Meerestein, ontwikkeling Kerkplein tot cultureel hart IJ-mond-Noord, herstructurering voortgezet onderwijs, regionaal ontmoetingscentrum voor kunst en cultuur, voetgangerstunnels station en Parallelweg en transferium knooppunt.

Den Helder: (Stadshart eerste fase)
bodemsanering, pilot station-postkantoor, openbare ruimte, infrastructuur en parkeren, groenstructuur, sociale-, culturele-, educatieve- en zorg-voorzieningen. (Van Galenbuurt) actieve buurtaanpak, werken in de buurt, onderwijs op straat, verbetering eigen huis, zelfredzaamheid, veiligheid; (Nieuw Den Helder) Duinparkplan met 130 woningen, centrumvoorziening Marsdiepplein, foyer en multifunctioneel centrum.

Hilversum: Woon-zorgzone Lieven de Keij, gecombineerd met scholen, 120 woningen en herinrichting openbare ruimte; (Cultuurhistorie Liebergen) restauratie woningen en herinrichting openbare ruimte; (herontwikkeling REGEV-terrein) verplaatsing gasdistributienet om bodemsanering, bouw 210 woningen en realisatie van 27.000 m2 voor commerciële voorzieningen en (niet-)commerciële voorzieningen mogelijk te maken.

Zaanstad: N
ieuwe bibliotheek en cultureel centrum als onderdeel van De Buiging, herinrichting Rozengracht, water terug in Gedempte Gracht.

Wat is een productiehal?
In een UNA-ISV productiehal werken provincie, gemeenten en andere partijen nauw samen bij de aanpak van zeer ernstige actuele stedelijke problematiek. De provincie levert een bijdrage door inbreng van kennis, haar relaties met andere instanties aan te spreken of ervaringsuitwisseling met andere projecten te organiseren. De provincie wordt daardoor partner. De gemeente blijft echter eerst verantwoordelijk. Verder levert de provincie een financiële bijdrage vanuit de gereserveerde UNA-ISV gelden. Alle deelnemende partijen maken bindende afspraken over de te bereiken resultaten en de inzet van menskracht en middelen.

GS willen de UNA-middelen voor stedelijke vernieuwing bundelen in een beperkt aantal productiehallen. Voor de aanwijzing daarvan is als belangrijkste criterium geformuleerd dat sprake moet zijn van zeer ernstige grootstedelijke problematiek.

De geselecteerde projecten zijn vaak niet alleen van betekenis voor de stad, maar ook voor de hele regio. De provinciale inbreng in de productiehallen ondersteunt de regionale betekenis. De stationsgebieden van Beverwijk en Zaanstad zijn bijvoorbeeld in het ontwerp streekplan Noord-Holland-Zuid aangewezen als regionale knooppunten. Uitvoering van streekplan en UNA-ISV lopen hier hand in hand.

Verdere procedure
okt Behandeling ontwerp UNA-ISV-programma 2002-2005 PS-commissie ROB
dec Vaststelling UNA-ISV programma 2002-2005 in PS.

Informatie voor de pers: Marcel van Kanten, tel. (023) 514 4211 Informatie voor anderen: Bert Harmsen, tel. (023) 514 3195 Marcel van Kanten 24-9-2002 13:53:00