Gemeente Hoorn


Controle op gebruik, opslag en (inmiddels) verboden bestrijdingsmiddelen

Persbericht d.d.: 24 september 2002

In de gemeenten Drechterland, Hoorn, Stede Broec en Venhuizen gaat een controle plaatsvinden bij akker- of tuinbouwbedrijven, bloembollenbedrijven, veehouderijbedrijven en aanverwante bedrijven in het kader van het project Opslag Bestrijdingsmiddelen.

De in Nederland toegelaten bestrijdingsmiddelen zijn te herkennen aan het toelatingsnummer op het etiket. Het toelatingsnummer bestaat uit een vier- of vijfcijferig nummer, gevolgd door de hoofdletter N. In de loop van de tijd is van een groot aantal bestrijdingsmiddelen de toelating ingetrokken. Deze middelen mogen niet meer worden gebruikt of voorhanden zijn. Bedrijven worden geadviseerd zich te wenden tot de eigen bestrijdingsmiddelenleveranciers voor informatie. Meer informatie is ook te vinden op http://www.bib.wau.nl/ctb/

Inleverlocatie
De politie en de hiervoor genoemde gemeenten hebben in overleg met de voorzitters van de WLTO-afdelingen gemeend bedrijven te ondersteunen verboden bestrijdingsmiddelen milieuveilig van de bedrijven te verwijderen, voordat controle bij de bedrijven gaat plaatsvinden. Bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik en het voorhanden hebben niet meer is toegestaan, kunnen worden ingeleverd op het parkeerterrein naast sporthal De Kloet, Raadhuislaan 8 te Grootebroek op vrijdag 4 oktober 2002 van 09.00 tot 15.00 uur. Inleveren kan bij de chemocar van het CAW die speciaal voor dit doel aanwezig is. Aan de inlevering zijn kosten verbonden. Om in de kosten tegemoet te komen hebben de vier gemeenten en de WLTO-afdelingen besloten de kosten van het aanwezig zijn van de chemocar voor hun rekening te nemen. Daardoor zijn de kosten lager, de bedrijven betalen ter plekke alleen de verwerkingsprijs. Deze is inclusief leeg fust 2,11 per kilo, exclusief BTW. De WLTO-afdelingen, de gemeenten en de Algemene Inspectiedienst hebben met elkaar afgesproken dat tijdens deze actie geen legitimatieplicht is.

Voorwaarden
In het kader van de veiligheid van alle betrokkenen zijn aan de inlevering van bestrijdings-middelen enkele voorwaarden verbonden: de bestrijdingsmiddelen moeten vloeistofdicht/stofdicht verpakt zijn, bij voorkeur in de originele verpakking en de bestrijdingsmiddelen mogen niet zijn gemengd (de vloeistoffen apart van de stoffen in poedervorm). Wanneer niet aan deze voorwaarden kan worden voldaan, mogen de bestrijdingsmiddelen niet in ontvangst worden genomen.

Controle
Na 4 oktober 2002 kunnen bedrijven in week 43 in het kader van dit project bezocht worden door de politie. De controle richt zich onder meer op de volgende punten: de juiste wijze van opslag van bestrijdingsmiddelen (de kast), de aanwezigheid van niet toegelaten, vervallen of ingetrokken bestrijdingsmiddelen, het bezit van een licentie als bedoeld in artikel 2 en 3 van het Besluit Vakkennis en vak-bekwaam-heids-eisen Bestrijdingsmiddelen, verplicht bij het bedrijfsmatig voorhanden of in voorraad hebben van bestrijdingsmiddelen, controle op de geldigheid van een keuringsbewijs van de spuitinrichting en controle op de teelt en een spuitvrije zone van 1,50 m langs de sloot. Bij het constateren van overtredingen wat betreft genoemde feiten, zal strafrechtelijk en/of bestuursrechtelijk worden opgetreden. Dit geldt ook voor eventuele andere geconstateerde overtredingen binnen de milieuwetgeving.

In april 2002 is een soortgelijke actie gehouden in de gemeenten Opdam, Opmeer, Wester-Koggenland en Wognum. Daarbij hebben 130 ondernemers gebruik gemaakt van de inleveractie. In totaal werd er 2322 kg verboden/oude bestrijdings-middelen ingeleverd. Bij de daarna gehouden handhavingscontrole op het bezit van verboden bestrijdingsmiddelen is (ondanks de directe kennisgevingen aan bedrijven) toch een aantal processen-verbaal uitgeschreven voor geconstateerde overtredingen.

---
Laatste wijziging deze pagina: 24 september 2002