Gemeente Den Helder

24-09-2002
GROOT ONDERHOUD OPENBAAR GROEN
In de rubriek kennisgevingen staat een grote reeks aanvragen voor een kapvergunning. Deze aanvragen voor kapvergunningen betreffen het groot onderhoud aan het openbaar groen, dat in het najaar in Middelzand, De Schooten, Vogelbuurt en Nieuw Den Helder-midden begint. Dit intensieve onderhoud is noodzakelijk om het groenbeeld in de wijken aantrekkelijker te maken en de beplanting voor de toekomst te behouden.
Groot onderhoud betekent: alle struiken en heesters flink snoeien en dode beplanting verwijderen en desgewenst vervangen. In principe worden dus naast het snoeiwerk alle belangrijke groenproblemen' in deze vier buurten aangepakt.
Helaas kan niet aan alle wensen van bewoners en het gemeentelijk groenbeleidsteam worden voldaan. Ook het groot onderhoud is gebonden aan een budget. Zo kan het zijn dat minder belangrijke probleemsituaties nog enige tijd moeten wachten op aanpassingen.

In vier informatiebijeenkomsten zijn de plannen voor het groot groenonderhoud voorgelegd aan de buurtbewoners. De reacties tijdens die avonden zijn zoveel mogelijk meegenomen in de definitieve plannen. Deze tekeningen liggen vanaf maandag 30 september onder andere bij het Centraal Informatie Punt in het stadhuis ter inzage. Alle bewoners van de betreffende buurten hebben hierover al bericht ontvangen. 24-09-2002
(soms bijna kaal) snoeien
Met name het snoeiwerk is in eerste instantie duidelijk zichtbaar. Afhankelijk van de soort, worden struiken meer of minder rigoureus gesnoeid. Snoeien is echter noodzakelijk om de beplanting te verjongen en weer krachtig en gezond te laten bloeien. We waarschuwen u alvast: het is in sommige gevallen echt schrikken als er gesnoeid wordt in het kader van groot onderhoud. Bewoners vragen zich vaak af of het ooit nog wel goed komt. Op bijgaande foto's kunt u zien dat u echt niet ongerust hoeft te zijn. Na twee groeiseizoenen is het leed geleden en staat de beplanting er weer prachtig bij.

rooien (en vervangen)
Indien snoeien geen optie meer is, moet de beplanting worden gerooid. Afhankelijk van de situatie wordt er nieuwe beplanting teruggezet, dan wel ingezaaid met gras. Soms vervangen wij beplanting om andere redenen: bijvoorbeeld vanwege gevaarlijke situaties of omdat uitzicht van bewoners wordt belemmerd.
Ook moeten enkele bomen het veld ruimen tijdens de komende ronde groot onderhoud. In het ene geval verdringen de bomen (en boomvormers) elkaar, in het andere geval zijn ze in zeer slechte staat. Ook hier geldt weer dat afhankelijk van de situatie nieuwe bomen worden aangeplant.

nieuwe aanplant
Tijdens de inventarisatieronde voor het groot groenonderhoud wordt ook gekeken of er soms plaatsen zijn waar beplanting moet worden aangebracht. Zo wijkt soms een grasveldje voor beplanting, omdat dit het aanzicht sterk verbeterd. Maar soms ook omdat veldjes of groenstroken niet goed bereikbaar/maaibaar zijn voor de maaimachine.

Overzicht plannen
De plannen voor de vier wijken waar komend najaar begonnen wordt met groot groenonderhoud, zijn uitgebreid besproken met de buurtbewoners. Toch zetten we voor u nog eventjes de belangrijkste werkzaamheden per buurt op een rijtje.
24-09-2002
Middelzand
Het openbaar groen in de wijk Middelzand heeft het moeilijk. Er is namelijk sprake van veel snippergroen in plaats van grote groenstroken en -velden. Dat heeft te maken met de stedenbouwkundige opzet van de wijk. Zo hebben ook de meeste woningen geen (officiële) achteruitgang. Veel bewoners hebben echter wel een achteruitgang gecreëerd, waardoor de stroken die er zijn, alsnog versnipperd worden. Daarnaast zijn destijds bij de aanleg van de wijk noodgedwongen snelgroeiende grote bomen geplant. Van de weinige soorten die er goed wilden groeien, vormen els, populier en wilg het hoofdaandeel. Het zijn juist deze bomen die nu veel overlast veroorzaken. De overlast voor bewoners bestaat uit schaduwvorming, bladval, worteluitlopers in de tuin en onder het terras. De Milieudienst heeft met het onderhoud last van takval, wortels die het grasmaaien bemoeilijken, slechtere groei van de heesters door licht-, vocht- en voedselconcurrentie.

Het is dus zaak om de onderhoudsgevoelige en overlast veroorzakende beplanting tot een minimum te beperken. Dit zal nu komend najaar gebeuren door gericht te rooien in het bestand. Zonder het groene karakter van de wijk teniet te doen, wordt zo nodig vervangende en duurzamere beplanting aangelegd.
24-09-2002
De Schooten
De Schooten is veel ruimer van opzet dan Middelzand en heeft daarom veel minder snippergroen. Het aantal bewonerswensen was in deze wijk ook beduidend minder dan het aantal bewonerswensen uit Middelzand. De aandacht in deze wijk gaat vooral uit naar snoeiwerkzaamheden, in onder andere het Reehorstpark. Ook wordt beplanting vervangen in enkele - op hun retour zijnde - heestervakken. De wat kleinere heestervakken rond de seniorenwoningen worden aangepakt. Dit gebeurt op verzoek van de bewoners die graag lagere heesters willen voor een beter overzicht.
Op enkele plekken is voorgesteld bomen te planten; hetzij om een bomenrij door te trekken, hetzij om een bijzonder accent te geven aan een bepaalde plek.

Vogelbuurt
De Vogelbuurt is een wat oudere wijk in het stadsdeel Binnen de Linie. Deze wijk met veel woningen uit de jaren dertig kent vooral veel problemen met bomen. In de dertiger jaren zijn in een aantal straten iepen in het trottoir geplant. Inmiddels vormen deze bomen een prachtig beeld in de wijk, maar vormen ook meteen het grootste struikelblok (soms letterlijk) voor de bewoners. Door hun enorme omvang versperren ze soms geheel de doorgang op het trottoir, en de boomwortels veroorzaken veel ongelijkmatig liggende tegels. Besloten is nu om zodra op deze plaatsen bomen verwijderd moeten worden hier geen bomen meer terug te planten.
Nieuwe bomen worden geplant in onder andere de Reigerstraat, de Ooievaarstraat en de Burg. Houwingsingel. Verder krijgt de beplanting in de gehele wijk een flinke snoeibeurt en worden op sommige plekken heesterpartijen vervangen.

Nieuw Den Helder-Midden
Langs een groot aantal zijgevels in deze buurt is een vrij smalle strook grond ingeplant met (te) fors uitgroeiende heesterbeplanting. Deze beplanting geeft overlast door overhangende takken op het voetpad en moet daarom regelmatig worden gesnoeid. Ook veroorzaakt deze beplanting overlast voor de ramen van de zijgevels in de vorm van dichtgroeien. Komend onderhoudsseizoen worden daarom zo veel mogelijk van de probleemvakken gerooid en ingeplant met nieuwe, lagere heester.

In een aantal plantvakken is (een deel van) de beplanting oud, beschadigd en /of verwilderd en geeft snoeien geen goede kans op hergroei. Ook deze vakken worden gerooid en opnieuw ingeplant. Daarnaast wordt ook een aantal bomen gerooid. De redenen verschillen: enkele bomen moeten verdwijnen omdat ze te dicht op een gevel staan, ander bomen staan te dicht op elkaar waardoor ze in hun groei worden belemmerd. Ook is een aantal bomen zo slecht en beschadigd, dat rooien de enige optie is.

24-09-2002

24-09-2002